Megjelent a Top 100 kiadványunk

Kamaránk az idei évben is a Top 100 Csongrád-Csanád vármegye gazdasága 2023 című kiadvánnyal elemzi az elmúlt időszak gazdasági teljesítményét. A lapot a Délmagyarországgal és a KSH-val közösen készítettük.

Sajnos a pandémiás helyzet elmúltával cégeinknek, mint a globális gazdaság szereplőinek, újabb krízissel kell megküzdenie. Vármegyénkben az alapvetően kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett az infláció miatt folyamatosan romlik a keresetek reálértéke, így nemcsak a kiskereskedelemi forgalom volumene, hanem az elsősorban a belföldi piacra termelő ipari teljesítménye is csökken. A jövőre nézve intő jel, hogy az egy lakosra jutó beruházási érték csupán az országos felét érte el a vármegyében 2023 első félévében.

Ebben a helyzetben kulcsszerep hárul a kamarára a vállalkozások aktuális információval történő ellátásában, forráshoz juttatásában, beruházások ösztönzésében. Különösen nagy segítségre van szükségük a vállalkozások 98%-át adó mikro- és kisvállalkozásoknak, hiszen tartalékaik végesek. Csak az idei évben kamaránk a pénzügyi alapjain keresztül 150 millió Ft forrást helyezett ki ezen körből kikerülő önkéntes tagjainkhoz. A globális folyamatokat megváltoztatni nem tudjuk, de a Csongrád-Csanád vármegyei cégek számára óriási lehetőség, ha olyan rendezvényeket, üzleti klubokat szervezünk, amelyeken a vállalkozók találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, információt gyűjthetnek, egymástól tanulhatnak. Minden vállalkozásnak lépnie kell a termelékenységének növelésében, ehhez nyújtunk kézzelfogható segítséget.

A legnagyobbak mindig példaként is szolgálnak. Hasonlóan az előző évekhez, az országban nyilvántartott 500 legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozás közül 11 rendelkezett Csongrád-Csanád vármegyei székhellyel, melyek a legnagyobbak összes árbevételéből 2,4%-kal, létszámából 1,9%-kal részesedtek. E tekintetben a vármegyék sorrendjében Csongrád-Csanád megye a középmezőnyben helyezkedik el.

A Top 100-ba való bekerüléshez közel 4,1 milliárd forintos árbevételt kellett elérni a vállalkozásoknak 2022-ben, ami 714 millió forinttal magasabb az előző évi küszöbnél. Nettó árbevételben a kereskedelem vezet, míg, az exportárbevétel, a saját tőke, az adózás előtti eredmény, és a létszám vonatkozásában a feldolgozóipar hozzájárulása a meghatározó.
Büszkék vagyunk arra, hogy a vármegye 100 legnagyobb vállalata mintegy 475 milliárd forinttal nagyobb árbevételt ért el, mint egy évvel korábban, és ők foglalkoztatják a versenyszférában alkalmazottak harmadát. Sokukkal már találkozhattunk a korábbi toplistánkon, de természetesen új szereplők is felbukkannak a kiadvány lapjain.

A fentiek tükrében ajánlom a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, a Délmagyarország, a Központi Statisztikai Hivatal, valamint az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája együttműködésében készült szakmai kiadványunkat, melynek számadatai, grafikonjai segítséget nyújtanak a vármegye gazdasági helyzeténének megértésében és a válság túlélésében.

Dr. Kőkuti Attila
elnök
Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara

KATTINTSON ÉS NÉZZE MEG A KIADVÁNYT!