A Bizottság közös európai diplomára vonatkozó terveket tett közzé

Az Európai Bizottság ma három kezdeményezést terjesztett elő a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében. A végső cél egy közös európai diploma létrehozása. Az önkéntes alapon bevezetendő közös európai diploma hasznos lenne mind a hallgatók, mind a felsőoktatási közösség számára, mert lendületet adna az EU-n belüli tanulmányi mobilitásnak és javítaná a hallgatók átvihető (transzverzális) készségeit. Segítene kielégíteni a munkaerőpiac szükségleteit, vonzóbbá tenné a diplomásokat a leendő munkáltatók szemében, és emellett a világ minden tájáról vonzana hallgatókat, ezáltal javítaná Európa versenyképességét.

A három kezdeményezés azoknak a jogi és adminisztratív akadályoknak a lebontását célozza, amelyek gátolják, hogy a partneregyetemek közös diplomát nyújtó, versenyképes programokat dolgozzanak ki az alapképzés, a mesterképzés vagy a doktori képzés szintjén. A javaslatok az egyetemek intézményi autonómiájára és a tudományos élet szabadságára épülnek, és nem sértik a tagállamok és a regionális önkormányzatok hatásköreit a felsőoktatás terén.

A ma előterjesztett intézkedéscsomag a közös európai diploma tervezetéről szóló közleményből és két, a felsőoktatási ágazatot támogató tanácsi ajánlásra irányuló javaslatból áll. Az egyik ajánlás a felsőoktatási minőségbiztosítási folyamatok fejlesztésére és a képesítések automatikus elismerésének javítására vonatkozik, a másik pedig a tudományos életpálya vonzóbbá és fenntarthatóbbá tételét célozza.

A közös európai diplomára vonatkozó terv

A közös európai diplomára vonatkozó, ma bemutatott terv megnyitja az utat egy új típusú, önkéntes alapon, nemzeti, regionális vagy intézményi szinten megvalósuló és európai szinten elfogadott közös kritériumokon alapuló közös program előtt.

A közös európai diploma létrehozása csökkentené az adminisztratív terheket, a különböző országokban működő felsőoktatási intézmények számára pedig lehetővé tenné a zökkenőmentes nemzetközi együttműködést és közös programok létrehozását.

A közlemény konkrét lépéseket javasol az uniós tagállamok és a felsőoktatási ágazat közötti együttműködés terén az EU-ban automatikusan elismert közös európai diploma létrehozása érdekében. Tekintettel az európai felsőoktatási rendszerek sokszínűségére, a Bizottság a közös európai diploma létrehozása kapcsán fokozatos megközelítést javasol a tagállamok számára, két lehetséges belépési ponttal:

  • Kiegészítő „közös európai diploma” cím: a minőségi védjegy erős európai márkát biztosítana. Ezt a címet olyan közös diplomát nyújtó programok használhatnák, amelyek megfelelnek a javasolt európai kritériumoknak: a diákok a közös oklevél mellett egy „közös európai diploma” címmel ellátott bizonyítványt kapnának.
  • Közös európai diploma: ezt az új típusú képesítést közös kritériumok határoznák meg és nemzeti jogszabályok rögzítenék. A diploma odaítélése a különböző országokban működő egyetemek közös döntésén alapulna, vagy arról esetleg egy, az említett egyetemek által létrehozott európai szervezet döntene: a diákok automatikusan elismert „közös európai diplomát” kapnának.

A Bizottság számos konkrét intézkedéssel támogatja a tagállamokat a közös európai diploma létrehozásában; ezek közé tartozik az Erasmus+ program által támogatott és 2025-ben induló közös európai diplomával foglalkozó szakpolitikai laboratórium, amelynek célja, hogy a tagállamok és a felsőoktatási közösség bevonásával iránymutatásokat dolgozzon ki a közös európai diplomára vonatkozóan.

2025-ben a Bizottság az Erasmus+ programon belül „közös európai diplomával kapcsolatos projektek” elindítását tervezi, amelyek pénzügyi ösztönzőket nyújtanak a tagállamok, a tagállamok akkreditációs és minőségbiztosítási szervezetei, az egyetemek, a diákok, a gazdasági és szociális partnerek számára a közös európai diploma megvalósításának előmozdítása érdekében.

Egyszerűbb és jobb minőségbiztosítási rendszer, valamint az egyetemi oklevelek automatikus elismerése

Az európai felsőoktatási minőségbiztosítási és elismerési rendszerről szóló tanácsi ajánlásra irányuló bizottsági javaslat minőségbiztosítási eljárásaik és gyakorlataik egyszerűsítésére és javítására kéri fel a tagállamokat és a felsőoktatási intézményeket. Ezek az elszámoltathatóság és a bizalom erősítése, valamint az egyetemek teljesítményének javítása szempontjából nélkülözhetetlen feltételek. A Bizottság emellett olyan intézkedések meghozatalára szólítja fel a tagállamokat, amelyek révén a felsőoktatási intézmények gyorsabban hozzá tudják igazítani az általuk kínált programokat a társadalmi igényekhez.

Az ajánlás támogatná az innovatív pedagógiai programokat, és biztosítaná a felsőoktatási intézmények számára, hogy minőség tekintetében ellenőrzött és az EU egész területén automatikus elismerésben részesülő nemzetközi programokat hozhassanak létre. A közös európai diplomához elengedhetetlen a szilárd minőségbiztosítás és az oklevelek automatikus elismerése.

A tudományos dolgozók szerteágazó feladatainak egyenlő értékelése

A vonzó és fenntartható felsőoktatási életpályákról szóló tanácsi ajánlásra irányuló javaslat célja, hogy az oktatásban és az innovatív tanítási módszerekben részt vevő, határokon átnyúló munkát végző tudományos dolgozók az őket megillető elismerésben és megfelelő jutalmazásban részesüljenek. Ajánlásokat fogalmaz meg annak biztosítására, hogy a nemzeti felsőoktatási rendszerek tegyenek valamit a tudományos dolgozók által a kutatás mellett végzett különböző feladatok – például az oktatás és a fenntartható fejlődés általános érvényesítéséhez való hozzájárulás – elismerése tekintetében mutatkozó egyenlőtlenségek felszámolása érdekében. Emellett arra ösztönzi a tagállamokat, hogy támogassák a nemzetközi oktatási tevékenységeket.

Következő lépések

A csomagot az elkövetkező hónapokban megvitatják majd az EU Tanácsával és a felsőoktatás legfontosabb érdekelt feleivel. A Bizottság felkéri a Tanácsot, a tagállamokat, az egyetemeket, a diákokat, valamint a gazdasági és szociális partnereket, hogy működjenek együtt a közös európai diploma megvalósítása érdekében. 

Háttér-információk

2020 szeptemberében az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósításáról szóló bizottsági közlemény megállapította, hogy elő kell segíteni a felsőoktatási intézmények közötti szövetségek közös diplomát nyújtó programjainak megvalósítását. Ezt a Tanács a következő évben jóváhagyta.

A mai napon bemutatott csomagot Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló 2023. évi beszédében a Bizottság 2024. évi munkaprogramjának részeként jelentette be.

A közös európai diploma tervezetének alapját hat Erasmus+ kísérleti projekt képezi, amelyekben több mint 140 uniós felsőoktatási intézmény vesz részt.

További információk

A közös európai diplomával foglalkozó weboldal

Tájékoztató a közös európai diplomáról

 

Forrás: Európai Bizottság, Sajtóközlemény 2024. március 27. (letöltve: 20224. április 5.)