Változások az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásokban

Változások az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásokban 2017-09-01T13:49:25+00:00

Szíves tájékoztatásul továbbítjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Igazgatóságához a washingtoni nagykövetségtől érkezett felhívást az amerikai Food and Drug Administration (FDA) által életbe léptetendő alábbi szabályváltozásokról. 

 

 

1. 2016. július 26-tól új címkézési szabályozás lépett életbe az élelmiszerek, italok és táplálék-kiegészítők piacán. Az Egyesült Államokba exportáló magyar cégeknek, meg kell vizsgálniuk, hogy a jelenleg alkalmazott címkézésük megfelel-e az új szabályzatnak, és amennyiben nem, azokat két éven belül módosítaniuk kell.

http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm385663.htm

2. A 2011-es Élelmiszerbiztonsági Modernizációs törvény (Food Safety Modernization Act – FSMA) előírja, hogy az élelmiszergyártóknak élelmiszerbiztonsági terveket kell készíteniük 2016. szeptember 27-ig. Ezt azoknak a vállalatoknak is el kell végeznie, akik már rendelkeznek más élelmiszerbiztonsági tanúsítványokkal (pl. HACCP, ISO 22000, BRC) mivel ez egy másfajta előírás.

http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ucm334115.htm

3. Ezen felül az élelmiszergyártóknak  minden páros évben, tehát idén is meg kell újítaniuk regisztrációjukat az FDA adatbázisában, 2016. október 1-je és december 31-e között. Ennek elmaradása esetén a hatóságok megtagadhatják a magyarországi termékek belépését az amerikai piacra.

http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FoodFacilityRegistration/ucm324780.htm