Változik a boltok működése, a szolgáltatókról továbbra sincs döntés

Változhat a boltok működési rendje, az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, a szépségipari szolgáltatók újranyitásáról azonban még nem döntöttek – jelentette be Orbán Viktor a közszolgálati rádióban.

A miniszterelnök elmondta, hogy a boltokban négyzetméteralapon szabályozzák a vásárlók számát. Emellett a kijárási korlátozás kezdete 22 órára tolódhat, az üzletek pedig a tervek szerint 21 óráig tarthatnak majd nyitva, hogy a vásárlók hosszabb időintervallumban legyenek jelen, ezzel is csökkentve a találkozások számát. A szépségipari szolgáltatások esetében azonban a járványügyi szakemberek továbbra sem javasolnak nyitást, ebben a kérdésben azonban még nem hoztak döntést. A szolgáltatásokat szabályozó, illetve a boltok működését meghatározó jogszabály pénteken délután, vagy szombat reggel jelenhet meg a Magyar Közlönyben.

A kormányfő szerint a védekezés legfontosabb eleme az oltás, jelenleg a rendelkezésre álló vakcinamennyiség korlátozza az oltási program felpörgetését. Magyarország amiatt adhatta be eddig lakosságarányosan második legtöbb oltást az EU-ban, mert keleti vakcinákat is beszerzett, az uniós beszerzés azonban továbbra is akadozik. Az oltási folyamatot figyelembe véve nyárra már megtörténhet az újranyitás, eddig több mint 1,8 millió embert oltottak be. A fokozatos újranyitásról azonban addig nem lesz döntés, amíg a minden regisztrált 65 év feletti meg nem kapja a vakcinát.

Hosszabb tetőzésre lehet számítani a harmadik hullámban, az igazi kérdés az, hogy milyen gyorsan csökken majd a fertőzöttek száma a tetőzést követően – emelte ki Orbán Viktor. A védekezéssel kapcsolatban elmondta, hogy kórházi ágyakból, lélegeztetőgépekből van elég, a kórházakban dolgozókból is van tartalék, igaz az ő számuk véges. Emiatt kérte, hogy mindenki tartsa be a korlátozásokat, kiemelten a fiatalabb korosztály, akiknek a harmadik hullámban fertőző brit mutáció a korábbiaknál sokkal komolyabb tüneteket, nehezebb lefolyású betegséget okoz.