Változnak az üzleten kívüli, és a csomagküldő kereskedelem szabályai

A járványveszély idejére március 20-tól egyszerűbb lesz átállni az üzleten kívüli, és a csomagküldő kereskedelemre a vendéglátó, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek. Ezen időszak alatt nincs szükség bejelentésre, nyilvántartásba vételre.

A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a tevékenységet a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.

A Rendelet ezen kívül lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható legyen. 

A járványügy szempontjából fontos korlát, hogy a nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető. 

Ebben az időszakban a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható, azonban a bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

A részletek a Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendeletében olvashatók, mely IDE kattintva elérhető.

Forrás: www.jogaszvilag.hu