Uniós konzultáció a villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról, amelynek célja, hogy jobban védje a fogyasztókat a túlzott áringadozástól, támogassa hozzáférésüket a tiszta forrásokból származó biztonságos energiához, és ellenállóbbá tegye a piacot.

A jelenlegi rendszer éveken keresztül hatékony és jól integrált piacot biztosított, amely lehetővé tette az EU számára, hogy kihasználja az egységes energiapiacban rejlő gazdasági előnyöket, garantálta az ellátásbiztonságot, és ösztönözte a dekarbonizációs folyamatot. A rendszer azonban többször kudarcot is vallott. A magas és ingadozó villamosenergia-árak okozta válságban a gazdasági teher a végső fogyasztókra hárult. Reformra van tehát szükség a háztartások és a vállalkozások magas energiaáraktól való hatékonyabb védelme, a reziliencia növelése, valamint az európai zöld megállapodásban és a REPowerEU tervben körvonalazott átállás felgyorsítása érdekében.

Alapvető fontosságú, hogy minden európai felhasználó – a nagy ipari fogyasztóktól kezdve a kkv-kig és a háztartásokig – élvezni tudja a megújuló energia térnyerésével és alacsony működési költségeivel járó előnyöket. Ahhoz, hogy minden fogyasztó közvetlen hozzáféréssel rendelkezzen a megfizethető és tiszta energiához, új piaci eszközökre lesz szükség, amelyek az energiatermelés tényleges költségein alapuló stabilabb árakat és szerződéseket eredményeznek.

A most indított konzultáció segíteni fogja a Bizottság munkáját az ez év első negyedévére ütemezett jogalkotási javaslat kidolgozása során. A konzultáció február 13-ig tart, és négy fő területre összpontosít:

  • a villamosenergia-számlák fokozatos függetlenítése a fosszilis tüzelőanyagok rövid távú áraitól és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése;
  • a piac működésének javítása az ellátásbiztonság garantálása érdekében, valamint a gáz helyettesítésére szolgáló olyan megoldások teljes körű kihasználása, mint például az energiatárolás és a keresletoldali válasz;
  • a fogyasztók védelmének és érdekérvényesítő képességének megerősítése;
  • a piac átláthatóságának, felügyeletének és integritásának javítása.

Háttér-információk

2021 nyara óta az energiapiacon példátlan mértékű árak és ármozgások szemtanúi lehettünk, amelyek súlyos hatást gyakoroltak az uniós háztartásokra és gazdaságra. E piaci dinamika hatásainak enyhítése érdekében a Bizottság – a tagállamokkal egyetértésben – számos sürgősségi intézkedést javasolt a magas energiaárak problémájának ellátásbiztonság megőrzése mellett történő kezelésére.

Az Európai Tanács a villamosenergia-piac strukturális reformjának mielőbbi kidolgozását kérte a Bizottságtól azzal a kettős céllal, hogy mielőbb el lehessen érni Európa energetikai szuverenitását és a klímasemlegességet. Ursula von der Leyen elnök tavaly az Unió helyzetét értékelő éves beszédében bejelentette a villamosenergia-piac szerkezetének tervezett reformját, amely a Bizottság 2023. évi munkaprogramjának részét képezi. Kadri Simson energiaügyi biztos az Energiaügyi Tanács december 19-i ülésén ismertette a miniszterekkel a villamosenergia-piac újratervezésére vonatkozó elképzelést.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. január 23.