Uniós intézkedések a biztonságos és zöld energia érdekében

A fűtéstől a közlekedésig az energia nélkülözhetetlen, ugyanakkor ez egyben a kibocsátás egyik fő forrása is. Összefoglaló az ágazat szén-dioxid-mentesítését célzó uniós megoldásokról.

Az energia az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legnagyobb forrása az EU-ban, több mint háromnegyedét teszi ki. Ahhoz, hogy az EU 2050-ig elérje a klímasemlegesség ambiciózus célját, drasztikusan csökkenteni kell a kibocsátást az energiaszektorban.

A közelmúltban a gáz és az áram ára rekordot döntött. Az EU pedig nagymértékben függ az energiaimporttól, különösen ami a földgázt (90%) és az olajat (97%) illeti, így kiszolgáltatott az olyan eseményeknek, amelyek növelhetik az árakat. Az energiahálózatok hatékonyabb együttműködése és összekapcsolása a megújuló energiaforrások fejlesztésével segítheti a tagállamokat az energiaellátás biztonságossá tételében.

Jobb kapcsolatok a tagállamok között

A tagállamok energiainfrastruktúrájának összekapcsolása hozzájárulhat a változatos energiaellátás biztosításához és az esetleges fennakadások enyhítéséhez.

Az EU jelenleg is a határokon átnyúló energiainfrastruktúra-projektek finanszírozására vonatkozó szabályok felülvizsgálatán dolgozik, hogy megfeleljen az éghajlat-politikai céloknak.

A parlament energiaügyi szakbizottsága megakadályozná, hogy az EU finanszírozza a földgázprojekteket, és helyette a hidrogén-infrastruktúrára, valamint a szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra fordítanák a forrásokat. A szabályokról a Parlament tárgyal majd a Tanáccsal.

Megújuló hidrogén

Amikor a hidrogént energiaforrásként használják, nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, ami azt jelenti, hogy segíthet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében olyan ágazatok esetében, ahol nehéz ezt elérni. A becslések szerint 2050-re a hidrogén az EU energiaigényének 20-50%-át fedezné a közlekedés esetében, míg 5-20%-át az iparban.

A fenntarthatóság érdekében azonban fontos megjegyezni, hogy a hidrogént megújuló villamos energiával kell előállítani. A képviselők hangsúlyozták a megújuló és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén közötti egyértelmű különbségtételt, valamint a fosszilis alapú hidrogén fokozatos megszüntetését.

Megújuló energia

Jelenleg a szél az egyetlen kereskedelmi méretekben használt tengeri megújuló energiaforrás, de az EU más forrásokat is keres, mint például az árapály- és hullámenergia, a lebegő napenergia és az algák bioüzemanyagként való használata.

A Bizottság uniós stratégiát javasolt a tengeri, megújuló forrásokból előállított villamosenergia-termelés drámai növelésére. A Parlament még ebben a ciklusban fejti ki álláspontját.

Ambiciózusabb célok

A megújuló energia részarányának növelése és az energiahatékonyság javítása egyaránt szükséges az energiaszektor szén-dioxid-mentesítéséhez. A zöld megállapodás céljainak megvalósítását célzó jogszabályok értelmében a Bizottság a megújuló energiára (jelenleg 32% 2030-ra) és az energiahatékonyságra (32,5% 2030-ra) vonatkozó célok felülvizsgálatát javasolta.

Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala