Uniós segítség Magyarországnak a munkanélküliség mérséklésére

A SURE keretében az Európai Bizottság kilenc uniós tagállamnak összesen 14 milliárd eurót folyósít, ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. 

Az Európai Bizottság a SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás negyedik részleteként összesen 14 milliárd eurót folyósított kilenc tagállamnak. 2021-ben ez az első folyósítás. A mai műveletek részeként Belgium 2 milliárd eurót, Ciprus 229 millió eurót, Magyarország 304 millió eurót, Lettország 72 millió eurót, Lengyelország 4,28 milliárd eurót, Szlovénia 913 millió eurót, Spanyolország 1,03 milliárd eurót, Görögország 728 millió eurót, Olaszország pedig 4,45 milliárd eurót kapott. 2020-ban már mind a kilenc tagállam részesült pénzügyi támogatásban a SURE eszközből a 2020-ban végrehajtott első három kibocsátási és folyósítási művelet valamelyike keretében.

Ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. Konkrétan ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló, például az önálló vállalkozókat támogató intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket. A mai folyósításokra az uniós SURE eszköz keretében kibocsátott negyedik szociális beruházási kötvény kibocsátását követően került sor, amely iránt jelentős volt az érdeklődés a befektetők körében. A jókora túljegyzés kedvező árazási feltételeket eredményezett, amelyeket a Bizottság közvetlenül továbbad a kedvezményezett tagállamoknak.

A mai folyósításokkal együtt 15 tagállam már összesen 53,5 milliárd eurót kapott a SURE eszköz keretében. A SURE keretében történő összes folyósítás teljesítése után Belgium 7,8 milliárd eurót, Ciprus 479 millió eurót, Magyarország 504 millió eurót, Lettország 192 millió eurót, Lengyelország 11,2 milliárd eurót, Szlovénia 1,1 milliárd eurót, Spanyolország 21,3 milliárd eurót, Görögország 2,7 milliárd eurót, Olaszország pedig 27,4 milliárd eurót fog kapni összesen.

Az eddig folyósított összegek és a kötvényekre vonatkozó különböző lejárati idők áttekintése elérhető az interneten itt. Eddig összesen 90,3 milliárd euró 18 tagállam részére történő folyósítását hagyták jóvá az itt megtekinthető felosztás szerint. A tagállamok továbbra is igényelhetnek pénzügyi támogatást a SURE keretében, amely összesen mintegy 100 milliárd eurós kerettel rendelkezik.

A biztosi testület tagjai a következőképpen nyilatkoztak:

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „A SURE program keretében az EU 100 milliárd euró összegű kölcsönt mozgósított az uniós tagállamok számára a munkahelyek megmentése érdekében. A pénzeszközöket rendszeresen folyósítjuk a tagállamoknak, hogy pénzügyileg segítsük őket a koronavírus-világjárvány hatásának enyhítésében.”

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos: „A SURE keretében végrehajtott negyedik sikeres kötvénykibocsátást követően mostanra az ezen eszköz keretében előirányzott források több mint felét folyósítottuk. Az első négy folyósításban részesülő 15 tagállamnak e támogatásnak köszönhetően több eszköz áll a rendelkezésére ahhoz, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi hatásait. Folytatni fogjuk a program többi részének gyors végrehajtását annak érdekében, hogy minden jóváhagyott összeget folyósítani tudjunk annak az 18 tagállamnak, amelyek eddig az eszköz keretében pénzügyi támogatást kértek.”

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos az alábbiakat fogalmazta meg: „A mai napon az Európai Bizottság további 14 milliárd eurót folyósít a munkavállalók támogatására kilenc nehéz helyzetben lévő uniós ország számára. A világjárvány továbbra is nyomást gyakorol gazdaságainkra, és bár már látjuk a fényt az alagút végén, még nem tudjuk, mennyi ideig tart, amíg elérjük azt. Ezért olyan fontos a SURE és az általa képviselt európai szolidaritás.”

Háttér-információk

Az Európai Bizottság január 26-án – 2021-ben az első alkalommal – az uniós SURE-eszköz keretében összesen 14 milliárd euró értékben kibocsátotta a negyedik szociális beruházási kötvényt. A kibocsátás két kötvénycsomagból áll: egy 10 milliárd eurósból, amelynek 2028 júniusában, és egy 4 milliárd eurósból, amelynek pedig 2050 novemberében válik esedékessé a visszafizetése.

A befektetők körében nagy volt a kereslet – a kötvényekre 8-szoros, illetve 12-szeres túljegyzés érkezett –, ami ismét lehetővé tette a Bizottság számára, hogy igen kedvező árazási feltételeket érjen el. Konkrétabban a hétéves kötvényt -0,497%-os negatív hozamon árazták, tehát a tagállamok a kötvény lejártakor minden 105 euró után 100 eurót fizetnek vissza. A harmincéves kötvényt enyhén pozitív tartományban, 0,134%-os hozamon árazták, amely ennél a lejáratnál kiváló eredmény. E kedvező feltételek előnyeit a Bizottság közvetlenül továbbadja az uniós tagállamoknak.

Az EU által a SURE keretében kibocsátott kötvények élvezhetik a „szociális beruházási kötvény” címke előnyeit. Ez fokozza a kötvényeket jegyző befektetők bizalmát, biztosítva őket arról, hogy a mozgósított pénzeszközök valóban szociális célt szolgálnak.

 

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye, 2021. február 2.