Uniós segítség az innovatív vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság bejelentette az új Európai Innovációs Tanács (EIC) Alapján keresztül végrehajtandó közvetlen tőkebefektetések első körét. 42 kiemelkedően innovatív induló vállalkozás és kis- és középvállalkozás (kkv) együttesen mintegy 178 millió euró összegű tőkefinanszírozásban részesül az egészségügy, a körforgásos gazdaság, a korszerű gyártás és más területek áttörést hozó innovációinak fejlesztése és fokozása céljából. Ezek közül a francia CorWave vállalat az első olyan uniós vállalat, amelybe az EIC Alap befektet.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Európa számos innovatív, tehetséges induló vállalkozással rendelkezik, de ezek a vállalkozások túl gyakran kis méretűek maradnak vagy máshová költöznek. Ez az új finanszírozási forma – a támogatások és a tőke ötvözése – az Európai Innovációs Tanács által rendelkezésre bocsátott egyedülálló eszköz. Áthidalja a rendkívül innovatív vállalkozások finanszírozási hiányát, további magánberuházásokat szabadít fel, és ezáltal lehetővé teszi, hogy növekedjenek Európában.”

A kedvezményezettenként 500 000 eurótól 15 millió eurós összegig terjedő tőkebefektetések kiegészítik a vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtott finanszírozást, amelyet az EIC Akcelerátor kísérleti program keretében már biztosítottak a vállalkozások gyorsabb növekedésének lehetővé tétele érdekében. Ez az első alkalom, hogy a Bizottság induló vállalkozásokat megcélzó közvetlen sajáttőke- vagy kvázisajáttőke-befektetéseket hajtott végre, nevezetesen vissza nem térítendő támogatással ötvözött sajáttőke-befektetéseket, amelyek esetében a tulajdonosi részesedés várhatóan 10% és 25% közötti mértékű lesz.

Az Akcelerátor program keretében 2019 decembere óta összesen már 293 vállalatot választottak ki több mint 563 millió euró összegű finanszírozásra. Ezek közül 159 vállalatot választottak ki, amelyek az EIC Alap új tőkebefektetéseiből is részesülnek. A mai bejelentésben szereplő 42 vállalat az első olyan csoport, amely sikeresen teljesítette az értékelési és átvilágítási eljárást. A másik 117 vállalat esetében még folyamatban vannak a megfelelő eljárások, és azok lezárultát követően várhatóan e vállalatok is részesülnek majd a befektetésekből. 

CorWave: az első uniós vállalat, amely beruházási megállapodást ír alá az EIC Alappal

A rendkívül innovatív francia CorWave vállalat kapta meg az első közvetlen tőkebefektetést. A CorWave küldetése, hogy új ellátási színvonalat biztosítson az életveszélyes szívelégtelenségben szenvedő betegek számára. Az EIC Alap 15 millió euró összegű befektetése döntő szerepet játszott azáltal, hogy további befektetőket mozgósított a francia kkv támogatására, ami a CorWave induló finanszírozásának negyedik szakaszában 35 millió EUR összegű beruházást eredményezett.

Ez a jelentős tőkeösszeg lehetővé teszi a CorWave számára, hogy sikeresen piacra vigye és fejlessze innovatív orvosi megoldását, a „bal kamrai keringéstámogató eszközt” (LVAD), amely jelentős javulást eredményez az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedők életében azáltal, hogy a felére csökkenti a súlyos komplikációk kialakulását és az ismételt kórházi kezelés szükségességének esélyét, ugyanakkor jelentősen javítja életminőségüket. A CorWave nagy növekedési potenciálja az EU-ban minőségi munkahelyeket is eredményez majd.

A következő lépések a kedvezményezettek számára

A többi célvállalattal kötött beruházási megállapodások véglegesítése folyamatban van, és a kihirdetésük hamarosan várható. Néhány, a beruházások első köre által érintett vállalkozás:

  • Hiber (Hollandia): nemzetközi műholdas és kommunikációs vállalat, amely globális és megfizethető kapcsolatot biztosít a dolgok internetéhez;
  • XSUN (Franciaország): napenergiával működő repülőgépekkel foglalkozó vállalat, amely energiafüggetlen, teljes mértékben önálló drónokat tervez, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül működni;

  • GEOWOX LIMITED (Írország): technológiai vállalat, amely automatizált ingatlanértékeléseket végez, és magas színvonalú nyílt hozzáférésű adatokat és gépi tanulási modelleket alkalmaz;

  • EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF (Izland): egy gyógyszeripari vállalat, amely a krónikus légzőszervi betegségek hatalmas globális terhének kezelése érdekében saját gyógyszerportfólió kifejlesztésére összpontosít.

Ezen első beruházásokat külső szakértők alapos értékelése, az EIC Alap Beruházási Bizottságának keretében lefolytatott, külső szakemberek és befektetők által felügyelt átvilágítási folyamat, valamint az EIC Alap Igazgatótanácsának végső határozata előzi meg.

Háttér-információk

A 2020 júniusában létrehozott Európai Innovációs Tanács (EIC) Alapja a Bizottság áttörést jelentő kezdeményezése, amelynek célja, hogy az induló vállalkozások és a kkv-k tőkéjébe való közvetlen sajáttőke- és kvázisajáttőke-befektetéseket hajtson végre (500 000 euró és 15 millió euró közötti összegben). A sajáttőke-típusú közvetlen befektetésekbe való uniós beavatkozás tekintetében ez az első ilyen jellegű intézkedés. Jelenleg az EIC Akcelerátor kísérleti programja keretében nyújtott vegyesfinanszírozás részeként, vissza nem térítendő támogatásokkal kombinálva hajt végre ilyen beruházásokat. Az előirányzott maximális finanszírozás (támogatások és saját tőke) elérheti az 17,5 millió eurót.

Az EIC Alap célja, hogy áthidalja azt a kritikus finanszírozási hiányt, amellyel az innovatív vállalkozásoknak szembe kell nézniük, amikor technológiáikat a magas technológiai készenléti szintről a kereskedelmi forgalomba hozatal szakaszába viszik. Az Alap abban a kezdeti szakaszban segít áthidalni ezt a finanszírozási hiányt, amikor az uniós kockázatitőke-piac még mindig alulteljesít a globális kockázatitőke-piachoz képest. Fő célja nem a beruházások megtérülésének maximalizálása, hanem az, hogy jelentős hatást fejtsen ki azáltal, hogy az áttörést jelentő és forradalmi technológiákat kifejlesztő vállalatok növekedését türelmes tőkebefektetőként támogatja.

Az Alap célja az egyenlőség és a nemek közötti egyensúly támogatása, valamint a fenntarthatósághoz való jelentős hozzájárulás, különös tekintettel az egészségügyre, a rezilienciára, valamint a zöld és digitális átállásra. Szerepe ma még fontosabbá vált, mivel a koronavírus okozta válság nagyon erős hatást gyakorolt számos uniós kkv-ra, köztük számos innovatív induló vállalkozásra.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2020. január 6.