Új kihívások veszélyhelyzetben, avagy gyakorlati szakképzés digitális környezetben

A koronavírus járvány a gazdálkodó szervezeteket, gyakorlati képzőhelyeket nagyon rövid idő alatt új kihívások elé állította. Sok esetben a cégek fennmaradása, működőképessége került, kerül veszélybe.

Ebben a rendkívüli helyzetben sem szabad megfeledkezni arról a közel 3000 Csongrád megyei tanulóról akiknek tanulószerződése van és biztosítani kell számukra a szakmai gyakorlati oktatást.

A digitális oktatáshoz számos felületen vannak most már szakmai segédletek, amelyekről kamaránk duális képzési tanácsadói folyamatosan tájékoztatják a gyakorlati képzőhelyeket, így is segítve a digitális oktatási módszertanra átállást.

Az új módszertannak célja, hogy minél több gyakorlati óra valósuljon meg, és csökkentsük a veszélyhelyzet elmúltával bepótolandó órák számát. A digitális oktatásba bekapcsolódó gyakorlati képzőhelyek a szakképzési normatívát el tudják számolni, a tanulókat is minden juttatás továbbra is megilleti, mint korábban.

Gazdasági önkormányzatunk segítségképpen összegyűjtötte azokat a forrásokat, amelyek segíthetik a gyakorlati képzőhelyeket a digitális oktatásban:

1. Az ÁKT honlapján található digitális tudástár az alábbi közvetlen hivatkozással érhető el:

https://akt.mkik.hu/news/19

2. A digitális oktatást segítő módszertani ajánlások, az ehhez kapcsolódó alkalmazások használatát bemutató segédanyagok, az alábbi hivatkozáson találhatók:

https://akt.mkik.hu/sites

3. Végzős tanulók vizsgára történő felkészítését elősegítő mintafeladatok:

https://www.nive.hu/index.php?option=com_jumi&view=application&fileid=25

 

A fenti hivatkozásokon elérhető tartalmak napról-napra, a beérkezések alapján folyamatosan kerülnek feltöltésre, érdemes figyelemmel kísérni a bővülésüket!

Amennyiben a digitális tartalmakkal kapcsolatban bizonytalanság vagy kérdés merülne fel Önökben, kérjük, szíveskedjenek felvenni a tanuló iskolájával a kapcsolatot.

A gyakorlati oktatással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal duális képzési tanácsadóinkhoz az alábbi elérhetőségeken:

Duális képzési tanácsadók

Kovács Kata

30/985 1988

kovacs.kata@csmkik.hu

Dr. Beregszászi Ferenc

30/455 1894

beregszaszi.ferenc@csmkik.hu

Fetzer Gábor

30/455 1496

fetzer.gabor@csmkik.hu