Tovább lehetnek érvényesek az uniós Covid-igazolványok

Az Európai Bizottság javaslatot tesz az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet egy évvel, 2023. június 30-ig történő meghosszabbítására. A Covid19-vírus továbbra is jelen van Európában, és egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen hatást fog gyakorolni a fertőzések lehetséges növekedése 2022 második felében vagy az új variánsok megjelenése. A rendelet meghosszabbítása biztosítani fogja, hogy az EU-n belül utazók továbbra is használhassák az uniós digitális Covid-igazolványukat, ha továbbra is érvényben vannak népegészségügyi korlátozások az egyes tagállamokban. A Bizottság ma fogadja el a javaslatot, mert biztosítani kívánja, hogy az Európai Parlament és a Tanács a jelenleg hatályos rendelet lejárta előtt időben le tudja zárni a jogalkotási eljárást.

Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet hatályának 2023 júniusáig történő meghosszabbítása mellett a Bizottság néhány korlátozott módosítást is javasol a rendelethez:

  • A magas színvonalú laboratóriumi antigéntesztek felvétele azon vizsgálattípusok közé, amelyekre tesztigazolvány adható ki. Ennek célja a diagnosztikai tesztek típusainak kiterjesztése egy olyan időszakban, amikor a Covid19-tesztek iránt nagy a kereslet.
  • Annak biztosítása, hogy az oltási igazolványok tartalmazzák bármely tagállamon belül, és ne csak az igazolványt kiállító tagállamban beadott valamennyi dózis megfelelő számát. Ennek célja az, hogy eloszlassa a polgárok gyakorlati aggályait amiatt, hogy a különböző tagállamokban felvett oltások esetében az igazolvány nem minden esetben tünteti fel helyesen a kapott dózisok számát.
  • Annak előírása, hogy a Covid19 elleni oltóanyagok klinikai vizsgálataiban részt vevő személyek számára is ki lehessen állítani az igazolványt. A vizsgálat résztvevői számára kiállított uniós digitális Covid-igazolványt ezután más tagállamok is elfogadhatják. Ezen intézkedés célja, hogy ösztönözze a Covid19 elleni oltóanyagok folyamatos fejlesztését.

Az uniós digitális Covid-igazolványok belföldi használata továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az uniós digitális Covid-igazolványra vonatkozó uniós jogszabályok nem írják elő és nem is tiltják az uniós digitális Covid-igazolvány belföldi használatát (például rendezvényekre vagy éttermekbe való belépés céljából). Ugyanakkor, amennyiben egy tagállam belföldi célokra Covid-igazolványon alapuló rendszert hoz létre, biztosítania kell, hogy az uniós digitális Covid-igazolványok is felhasználhatók és teljes mértékben elfogadottak legyenek. Ezen túlmenően a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy nemzeti érvényességi időszakaikat hangolják össze az utazás céljából uniós szinten meghatározott érvényességi időtartammal.

Következő lépések

Annak érdekében, hogy a rendelet meghosszabbítására vonatkozó javaslat még időben, 2022. június 30-a – vagyis az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet jelenlegi hatályának lejárta előtt – életbe lépjen, a Bizottság felszólítja az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy mielőbb fogadják el a javaslatot.

A Bizottság 2022. március 31-ig egy második jelentést is közzétesz az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletről, az említett rendeletben előírtaknak megfelelően. Az első jelentést 2021. október 18-án tették közzé. Az első jelentésben foglaltakkal összhangban a Bizottság a rendelet meghosszabbítására vonatkozó mai javaslatát a második jelentés előtt terjeszti elő annak érdekében, hogy a szükséges jogalkotási eljárást a rendelet jelenlegi hatályának lejárta előtt le lehessen zárni.

A biztosi testület tagjainak nyilatkozatai:

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders így nyilatkozott: „Nem tudjuk előre megjósolni, hogy a világjárvány hogyan alakul majd, de arról gondoskodhatunk, hogy a polgárok továbbra is élvezhessék egy olyan igazolvány előnyeit, amely működik, és amelyet bárhol elfogadnak. Ha nem hosszabbítjuk meg az uniós Covid-igazolványról szóló rendeletet, akkor fennáll a kockázata annak, hogy több különféle nemzeti rendszer alakul ki, kevésbé lesznek átláthatóak a szabályok, és akadályokkal szembesülünk az utazások során. Az uniós digitális Covid-igazolvány hatékony eszköznek bizonyult a biztonságos és szabad utazás megkönnyítésében. Várakozással tekintek az elé a nap elé, amikor már nem lesz rá szükség, de addig is az igazolvány lehetővé teszi számunkra, hogy biztonságosan mozogjunk Európában.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos hozzátette: „Az uniós digitális Covid-igazolvány megkönnyítette a biztonságos szabad mozgást és utazást egy olyan időszakban, melyet nagyfokú bizonytalanság jellemzett. Polgáraink kedvezően fogadták az uniós digitális Covid-igazolványt, hiszen az megkönnyítette életüket. Ez a fontos eszköz kulcsfontosságú szerepet játszott a kockázatok kezelésében és a polgárok világjárvány alatti védelmét szolgáló népegészségügyi intézkedések támogatásában. A mai napon javaslatot teszünk az EU-n belüli utazást megkönnyítő igazolvány hatályának kiterjesztésére, hogy biztonságot nyújtsunk polgárainknak mindaddig, amíg a népegészségügyi szükségletek fennállnak. Javasoljuk továbbá az igazolvány aktualizálását, hogy az összhangban legyen a tudomány legújabb fejleményeivel és a járványügyi változásokkal – többek között azzal, hogy fel kell gyorsítani az emlékeztető oltások beadására irányuló kampányokat, és támogatni kell a folyamatban lévő létfontosságú klinikai kutatást, elismerve az abban részt vevő polgárokat.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a következőket mondta: „Több mint 1,2 milliárd uniós digitális Covid-igazolvány került már kiállításra, és összesen 60 ország használja a rendszert. Ezzel globális standardot teremtettünk. Az uniós átjáró digitális infrastruktúrája révén továbbra is megkönnyítjük a Covid-igazolványok elfogadását határokon átívelően, amíg tart a világjárvány. Ez nagyban megkönnyíti a szabad mozgást és az utazásokat a jelenlegi bizonytalan időkben.”

Háttér-információk

Az Európai Parlament és a Tanács a Covid19-világjárvány idején a biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése érdekében 2021. június 14-én elfogadta az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletet. Ezt a rendeletet 2021. július 1-jétől kell alkalmazni, és jelenleg 2022. június 30-áig hatályos.

Az uniós digitális Covid-igazolvány története igazi uniós sikertörténet. Az igazolvány a jövőben is elősegíti azt, hogy a polgárok az Európai Unió egész területén biztonságosan utazhassanak a világjárvány idején. A tagállamok eddig több mint 1,2 milliárd igazolványt állítottak ki. Emellett bebizonyosodott, hogy ez az egyetlen működő Covid19-igazolványrendszer, amely nemzetközi szinten széles körben működik, amellyel globális standardot teremt. 2022. január 31-ig már 33 nem uniós ország és terület kapcsolódott az uniós digitális Covid-igazolvány rendszeréhez, és várhatóan még többen fognak csatlakozni a jövőben.

A Bizottság 2021. december 21-én az uniós digitális Covid-igazolványhoz kapcsolódóan új szabályokat fogadott el, amelyek utazás céljából 9 hónapos (pontosan 270 napos) kötelező elfogadási időszakot állapítanak meg az EU-n belüli utazást elősegítő, befejezett alapoltási sorozat alapján kiállított oltási igazolványokra vonatkozóan. E szabályok 2022. február 1-jétől alkalmazandók.

A Tanács a Covid19-világjárvány idején a biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése érdekében 2022. január 25-én megállapodott arról, hogy naprakésszé teszi a szabályokat. A szabályok értelmében az érvényes Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre a legtöbb esetben nem vonatkozhatnak további korlátozások az EU-n belüli utazásaik során.

A Bizottság a mai napon javaslatot tesz egy másik, ezzel összefüggő rendeletre is, amely kiterjeszti az uniós digitális Covid-igazolvány alkalmazását a tagállamok területén jogszerűen tartózkodó vagy lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárokra is.

Forrás: az Európai Bizottság honlapja, 2022. február 3.