További uniós forrás igényelhető a járvány elleni védekezésre

Az Európai Unió tagállamai mostantól további finanszírozást igényelhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből az alapvető áruk, az orvosi csoportok és a koronavírus által érintett betegek szállításához. Ez kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU keretében eljuttatott védőeszköz-szállítmányokat.

Egy kísérleti művelet révén mára több mint hét tonna egyéni védőeszközt juttattak el Bulgáriába. A szállítmány több mint 500 000 szájmaszkból áll, amelyeket Bulgária vásárolt, a szállítási költségeket pedig az EU fedezte.

„A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz segítséget nyújt abban, hogy a létfontosságú egészségügyi felszerelések eljussanak oda, ahol azokra szükség van, valamint támogatja a tagállamokat az egészségügyi személyzet szállításában, illetve a más tagállamokból érkező betegek fogadásában, tanúbizonyságot téve az európai szolidaritásról. A védőeszközök Bulgáriába történő sikeres eljuttatását követően a következő hetekben további műveletekre kerül sor” – nyilatkozta Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz előmozdítja az áruk, felszerelések és betegek szállítását.

220 millió eurót bocsátottak rendelkezésre a következő műveletek támogatására:

- Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van, a segítségnyújtási eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba történő szállításának finanszírozása révén.

- Betegek átadása uniós tagállamok között vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, amennyiben fennáll a veszélye annak, hogy a lehető legtöbb ember ellátásának biztosítása miatt az egészségügyi szolgáltatások túlterhelődnek.

- Egészségügyi személyzet és mobil orvosi csoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba, hogy segítséget nyújtsanak az embereknek ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra.

Az Európai Bizottság június 17-én ismertette a tagállamokkal a mobilitási csomag keretében nyújtott finanszírozás igénylésére vonatkozó eljárást és feltételeket. A tagállamok mostantól benyújthatják kérelmüket az Európai Bizottsághoz.

Háttér-információk

Mi a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz?

A 2,7 milliárd eurós költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt 2020. április 16-án aktiválták. Az eszköz a folyamatosan változó igények kezeléséhez szükséges rugalmasságot hivatott biztosítani, amint az EU a világjárványra való azonnali reagálás szakaszából az irányított enyhítés, a helyreállítás és a megelőzés szakaszába lép. Olyan fellépéseket céloz, amelyek esetében az uniós szintű közös erőfeszítések a legeredményesebben járulhatnak hozzá a Covid19-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv végrehajtásához.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz kiegészítő eszköz: tevékenysége kiegészíti az egyéb uniós eszközök – például a polgári védelmi mechanizmus, a rescEU, a közös közbeszerzési eljárások és a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés – keretében tett erőfeszítéseket, valamint a tagállamok nemzeti erőfeszítéseit.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2020. június 18.