Tóth Gábor: Az informatikai lemaradás sérülékennyé is teszi a vállalkozásokat

Van mire építeni, látja a tenni akarást Tóth Gábor, kamara új szolgáltatási alelnöke. A PC Trade Systems Kft. tulajdonos-ügyvezetője hangsúlyozza, hogy meg kell szólítaniuk az új generációs vállalkozókat is, természetesen nem csak az információ-technológia területén.

– Mit kell, illetve érdemes tudni Önről, illetve a cégéről?
– 18 éves idén a PC Trade Systems Kft., melynek alapítója, tulajdonosa és ügyvezetője is vagyok. Szegeden működünk, itt van a központunk, de az ország egész területén dolgozunk: informatikai rendszereket tervezünk, építünk, informatikai eszközöket értékesítünk, szoftvereket fejlesztünk. Jelenleg a gyakornokainkkal és szerződött kollégákkal együtt közel 80-an dolgozunk a cégnél. Én közgazdász vagyok, de gyerekkorom óta a számítástechnika volt az életem, még egyetem alatt – az SZTE Gazdaságtudományi Karán végeztem – alapítottam a vállalkozást, munka mellett tanulva. Kilenc éve házas vagyok, két gyermekem van, 22 éve élek Szegeden, itt is születtem.
Az elmúlt 18 évben nem volt hiány szakmai és társadalmi elismerésben, kaptunk nemzetközi díjat Münchenben a Fujitsu-tól, de büszkék vagyunk a Családbarát címekre is. Személy szerint pedig örülök a Csongrád Megye Gazdaságáért Díjnak, valamint a Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöki Dicséretének, ezek visszaigazolások, hogy jó úton járunk. Szerencsém van, mert sok értékes, nagy tudású és jó gondolkodású kollégára számíthatok, és nem kizárólag a vezetői pozíciókban. Talán a fő erősségünk az országos IT vállalkozások között a humán erőforrás, a felhalmozódott tudás és tapasztalat, valamint a rugalmasság.

Óriási lemaradások

– Hogyan látja a vállalkozások informatikai felkészültségét?
– Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a térség vállalkozásainak naprakész, friss informatikai tudást adjunk át, mindezt különféle ingyenes rendezvényeken – ez egyfajta küldetés, hiszen ezeken az eseményeken nem lehet vásárolni, nem ez a cél. Rengetegen vettek már részt például a SzeBIT-en, vagy VIP Reggeliken (Vezetői Informatikai Percek), ők tettek, tesznek azért, hogy a vállalkozásuk informatikailag is megfeleljen a kihívásoknak. Ám ők a kisebbség, óriási a lemaradás az eszközök, a folyamatok, a szoftverezettség és a biztonság területén is. Elavultak a gépek, átgondolatlanok a folyamatok, nincs megfelelő szoftveres támogatottság és óriási a sérülékenység. Pedig ezekre a problémákra ma már nem lehet a forráshiány válasz, hiszen korábban elérhetetlennek tűnő, a nagyvállalatok kiváltságát jelentő technológiák váltak fillérekért megvehetővé. Nem jó a helyzet, de vannak előremutató jelek és élen járó vállalkozások. Sajnos általában valami IT-hez köthető katasztrófa billenti át a gondolkodást – adatvesztés zsarolóvírus –, csak ekkor kezd a helyére kerülni az IT az adott vállalkozásnál. Érdekes, hogy a magánéletében mindenki a csúcstechnológiára hajt, legyen szó okostelefonról, TV-ről, ugyanezt az igényességet a vállalkozásnál már nem tapasztaljuk.

– A koronavírus mennyiben mutatta, mutatja meg a vállalkozások sérülékenységét?
– Partnerekkel beszélgetve, a híradásokat figyelve azt kell, hogy mondjam, sajnos látható, mennyire nem vagyunk felkészülve egy ilyen rendkívüli eseményre – és most nem az egészségügyi következményekről beszélek. A mai világban az emberek – ahol az lehetséges – szeretnének otthonról dolgozni. Ehhez eszközök kellenek, szoftverek, folyamatok, szabályozások, biztonsági előírások, felügyelet, megfelelő sávszélesség és kultúra. Ez néhány nap, vagy hét alatt nem tud felállni. És ez csak az informatikai vonzata. Rengetegen beruháztak IT eszközökre, de önmagában ez nem elegendő. A hatékony távmunkának számos alkotóeleme van, talán néhányat még magam is kihagytam. Az informatikai vetület mellett sok területen probléma, a vállalkozásoknál gond a visszaeső árbevétel okozta finanszírozási rés betömése is. Voltak, vannak ágazatok, ahol takaréklángon, vagy még úgy sem tudtak működni, nekik a kormány által biztosított támogatások jelenthettek, jelentenek segítséget. Bízunk benne, hogy ez a második hullám olyan jellegű bezárkózást nem fog hozni, mint az első, azt sokan csak nehezen tudnák átvészelni. 

Bővülni is tudtak

– Saját cége hogyan éli túl ezt az időszakot?
– Szerencsések vagyunk, mert egy olyan területen működünk, ahol a távmunka könnyen kivitelezhető, nálunk ez már évek óta működött, igaz, nem ekkora létszámra. Továbbá az IT-ra óriási igény volt és van, nem kellett senkit elbocsátanunk, sőt bővülni is tudtunk. Kétségtelen, hogy voltak hatékonysági problémák, de nem lenne fair panaszkodnunk. A kiszámíthatatlanság, illetve az általános hangulat bennünket is érint, sok kollégánk van, akik gyerekeket is nevelnek, nekik – nekünk – nem könnyű.

– Hogyan tudja segíteni a kamara a vállalkozások digitális felkészülését?
– Az elmúlt években erre már számos példát tudnék felsorolni, a kamara a helyzetet ismeri, helyi és országos projektek – Modern Vállalkozások Programja – is vannak, voltak arra, hogy az informatikai helyzet javuljon. A képzésekhez, szemléletformáláshoz, valamint az eszközök beszerzéséhez és szolgáltatások igénybevételéhez felvehető támogatások a jövőben is fontos elemei lesznek annak a törekvésnek, hogy a hazai, illetve a megyei vállalkozások választ tudjanak adni az IT kihívásokra.

Lesz dolga a kamarának

– Alelnökként mire kíván fókuszálni, hol vannak a legnagyobb lemaradások?
– Szeretném, ha jelentősen javulna a helyzet az IT területén, de tagozati elnökeként az összes szolgáltatásban dolgozó – és természetesen valamennyi megyei – vállalkozó, vállalkozás számára szeretnénk a kamarát újrapozícionálni. Az új elnökség összetételét látva azt gondolom, hogy sok újdonsággal fog a következő években a kamara jelentkezni, mindezt úgy, hogy az elődök által létrehozott értékeket tiszteletben tartjuk és megőrizzük. Azt gondolom, van mire építeni, látom a tenni akarást. Fontos, hogy meg kell tudjuk szólítani az új generációs vállalkozókat is, akik már nem fognak megszokás alapján kamarai tagokká válni, vagy nem maradnak, hanem értéket várnak, amiért érdemes az idejüket, adott esetben a pénzüket adni.

– Hogyan látja a megyei gazdaság helyzetét, jövőjét?
– A megyében óriási lehetőségek vannak, sokszor, sok helyen hallottuk már, hogy az egyetem mekkora érték, erre lehet és kell is építeni, és ezért már most is sokan sokat tesznek. Végignézve a megyei vállalkozásokat, elmondható, vannak még lehetőségek és tartalékok, remélhetőleg a járványhelyzet minél előbb lecseng majd. Ekkor lesz óriási szükség a kamarára, hogy segítséget tudjon nyújtani mindenkinek a mihamarabbi „restaurációra” akár tanácsadásban, akár együttműködésekben, vagy mondjuk a tagok egymáshoz közelebb hozásában.