Kamaránknál járt a Török Köztársaság magyarországi nagykövete

Május 4-én a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szegedi székházában járt C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete és tanácsosai. A delegációt kamaránk elnöke, Dr. Kőkuti Attila, Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna titkár, Körmöczi Eszter külgazdasági és vállalkozásfejlesztési vezető és Đurović Éva projektmenedzser fogadta. A találkozón a két ország gazdasági kapcsolatáról, az együttműködési lehetőségekről és a jó gyakorlatokról is szó esett.

Kapcsolódás

Nem ez volt az első alkalom, hogy a nagykövet Szegeden járt, hiszen a határon mintegy 50 török határőr dolgozik, emellett a Szegedi Tudományegyetemnek jelenleg 100-nál is több török hallgatója van. Gazdasági önkormányzatunk legutóbb 2014-ben vett részt egy kamarai szakmai látogatáson Törökországban. Már akkor jól látható volt a török gazdaság és az ipari parkok fejlettsége.

Amiről szó volt

A nagykövet a találkozón hangsúlyozta, Magyarország nagyon fontos célország számukra, hiszen azon keresztül hét további országot érnek el, ami így egy csaknem 300 milliós piacot jelent nekik. Egyre több magyar befektetőjük van az autóiparban, az energiaszektorban és az építőiparban is. A mintegy 254 milliárd dolláros exportjukból 6 milliárd dolláros célt határoztak meg magyar viszonylatban. A magyar munkaerőpiaci problémákról és a török kríziskezelésről is beszéltek a felek: mindkét területen jó gyakorlatokkal szolgál Törökország.

Emellett a vármegye gazdasága, a kamarai rendszer és a két ország közötti kapcsolat erősítése is terítékre került. Utóbbi vonatkozásában fontos lépcsőfokot jelent a következő év, hiszen 2024 Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz, amely keretében számos rendezvény valósul meg.

Az egyeztetés eredményeképpen ősszel török delegáció érkezik kamaránkba, melyhez kapcsolódóan üzletember találkozót is tervezünk.