Török László: Olyan munkát kellett keresni, amivel pótolni tudjuk a kiesést

Török László, a kamara kézműves alelnöke, 1976-ban alapította vállalkozását, a Török Kulcsszervizt, régi hitvallása, hogy mindig több lábon kell állni ahhoz, hogy el ne vigye a vállalkozást az első forgószél. Ez a járvány több volt, mint kósza forgószél, ráadásul még nem is múlt el teljesen. Csökkentett munkaidőben dolgoztak, így nem kellett senkit elbocsátania, és egy új szolgáltatásba, az ózonos fertőtlenítésbe is belefogtak.

– A járványhelyzettel összefüggésben, a visszaesett megrendelések miatt a vállalkozások közül sokan arra kényszerültek, hogy a dolgozók munkaidejét csökkentsék, illetve vannak, akik bezártak, mert nem tudtak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek – mondja Török László. Hozzáteszi, környezetében, ismeretségi körében számos iparos kénytelen volt szüneteltetni a vállalkozását, és ha nem csak egyedül dolgozott, akkor közülük sokan felmondtak alkalmazottaiknak is.

A vendéglátósoknál volt a legnagyobb baj, sok esetben szinte teljes egészében megszűnt az éttermek működése, csak kis részük tudott úgy átállni a házhoz szállításra, hogy csökkentett fordulatszámon tovább üzemeljen. – Gyakori volt, hogy az alkalmazottakat elküldte az étteremtulajdonos, majd maga is beállt dolgozni, részt vett minden munkában, esetenként a kiszállításban is. Sok cukrászda is teljesen bezárt erre az időszakra, akik nem tették, azok rendelések teljesítésével próbálták meg túlélni. Természetesen jóval a békeidős kapacitás alatt tudtak csak termelni és értékesíteni – mondja a szakember.

Lefékeztek az autók is

Az autószerelők és karosszérialakatosok többsége is csak fél műszakban tudott dolgozni. A szakszervizek esetenként profin megoldották, fertőtlenítették a járművet, és csak utána hajtottak be vele a szerelők a műhelybe. Több márkakereskedés házhoz is ment a szervizelendő kocsiért, így tulajdonosa akár karanténból is elintézhette az időszakos vagy éppen kötelező karbantartást. Mert autózni a járvány ideje alatt is kellett, és az egészségügyben vagy más nélkülözhetetlen szolgáltatásban dolgozóknak nem javasolták a tömegközlekedést. 

A kamra a hozzá forduló vállalkozásoknak tanácsokat tudott adni telefonon keresztül, vagy folyamatosan frissülő honlapján tájékozatta az aktuális, járvánnyal kapcsolatos információkról az érintetteket. – A személyes ügyfélszolgálatra érthető okokból nem volt lehetőség, de a Kamarai Futárban is olvashattak részletes tájékoztatást a vállalkozások – mondja Török László, hozzátéve, őt is többen keresték telefonon a járvány alatt. Akinek tudott, a saját – és persze a kamara – eszközeivel segített. Ráadásul ezt nem kívülállóként, hanem gyakorló vállalkozóként tehette.

Több láb megrogyott

A Török Kulcsszerviz ugyanis a kulcsmásolás mellett számos területen szolgáltat, tevékenységi körében ott van a gravírozás, bélyegzőkészítés, jelöléstechnika, sportserlegek kis- és nagykereskedelme, zárak, lakatok, veretek forgalmazása, valamint a fő-és vezérkulcsos rendszerek építése társasházak, intézmények számára. A tulajdonos régi hitvallása, hogy mindig több lábon kell állni ahhoz, hogy el ne vigye a vállalkozást az első forgószél. Ez a járvány több volt, mint kósza forgószél, ráadásul még nem is múlt el teljesen.

– Fő profiljainkban óriási volt a visszaesés, a sportserlegeknél, az érmeknél, a hozzájuk kapcsolódó gravírozásnál átmenetileg teljesen lenullázódott a piac. A biztonságtechnika, a kulcsmásolás, a bélyegzőkészítés, a széfek értékesítése viszont megélénkült – mondja a vállalkozó, hozzátéve, nem csak Csongrád megyéből, az ország számos pontjáról volt ilyen típusú megrendelésük.

Számos, már előre meghirdetett kisebb és nagyobb sporteseményt mondtak le kényszerűségből a szervezők, akik már előre megrendelték a kupákat, érmeket, figurákat, különdíjakat a győzteseknek. Ezekeket a cég legyártotta, feliratozta. Megtudtuk, a törzsvásárlók megrendeléseinek jó részét a nélkül törölték, hogy azoknak fizetniük kellett volna, tekintettel a régi üzleti kapcsolatokra. 

Új irányt találtak

Ez a veszteség és a sok területen lelassuló gazdaság arra ösztönözte Török Lászlót, hogy új irány felé nyisson. – Gondolkodtunk, hogy mi volna az a munka, amivel átmenetileg pótolni tudjuk a kiesést, ezért nagy teljesítményű ózongenerátorokat vásároltunk, és ezeket működtetjük. Profi szakember segített a kollégák kiképzésében, a munkavédelmi előírásokat maximálisan betartva tanulták meg a gépek üzembe helyezését és használatát – mondja a rugalmas profilbővítésről Török László. 

A munkát légköbméterre határozzák meg, és minimum két ember kell hozzá, de nagyobb légterű csarnokban ennél többen is kellenek egyszerre, hogy minél gyorsabban elvégezzék az átfertőtlenítést. Kisebb és nagyobb ipari területeken is dolgoztak az elmúlt hetekben, köztük például egy több száz embert foglalkoztató szegedi üzemben is megcsinálták a teljes fertőtlenítést. A technológia nagyobb figyelmet kapott a járvány idején, ám hasznossága túlmutat azon. Eredményesen megszünteti a vírusokat, baktériumokat, atkákat és más kórokozókat, a penészt, az allergén és kellemetlen szagokat. Ráadásul a vegyszer nélküli eljárás a végén az ózont visszaalakítja oxigénné, és a kezelt terület – egy alapos szellőztetést követően – szinte azonnal birtokba vehető.

Szükségtelen a helyiség kipakolása, a bútorok elmozdítása, így a szállodák is egyre gyakrabban élnek ezzel a szolgáltatással. A higiéniai környezet megteremtése most fontosabb lett, mint eddig valaha volt, ezért folyamatosan növekvő tendenciát mutat a nagyobb komplexumok, irodák, edzőtermek, hotelek, multi cégek, iskolák, óvodák ózonos fertőtlenítése, ahol egyszerre nagyobb létszámban tartózkodnak. 

K. A.