Támogatáshoz jutnak a vidéki falvak kisboltjai

Bejelentésre került, hogy a Magyar Falu program részeként 45 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik meg, amely 2379 települést érint, ebből több mint háromszáz olyan község, ahol már nem működik kisbolt.

A támogatásnak az is célja, hogy az elérhető szolgáltatások mint, a gyógyszertáron kívül is forgalmazható, engedélyezett, vény nélküli gyógyszerek kiadása, valamint a postai szolgáltatások, illetve a közösségi tér biztosítását egy helyen lehetővé tudja tenni az üzlet fenntartója.

Kik pályázhatnak?

Pályázni egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak vagy szövetkezeteknek lehet majd, támogatást olyan igénylő kérhet, aki kétezer fő alatti településen napi fogyasztási cikket forgalmazó üzletet üzemeltet, vagy olyan településen vállalja kisbolt nyitását, ahol ilyen nem működik. Nyertes pályázat esetén a támogatási összeget előlegként fizetik ki.

A pályázat keretében támogatás igényelhető

  • épület külső és belső felújítására, bővítésére, akadálymentesítésére legfeljebb ötvenmillió forintig, nyolcvanszázalékos támogatási intenzitással,
  • korszerű berendezések beszerzése,
  • egyéb szolgáltatások folytatásához szükséges eszközök beszerzése, például gyógyszerárusításhoz zárt szekrény, vagy bútorzat,
  • eszközbeszerzés a boltok felszereltségének javítására - legfeljebb 12 millió forint igényelhető, 75 százalékos támogatási intenzitással,
  • a pályázó meg is vásárolhatja az üzlet működését biztosító ingatlant, erre maximum ötmillió forintot lehet igényelni, ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett,
  • üzletben foglalkoztatott személy, illetve személyek munkabérének munkáltatót terhelő járulékainak megfelelő összeg megfizetéséhez.

Forrás több tevékenységre is igényelhető egyidejűleg.


A támogatás feltételei

A pályázat feltétele, hogy ha egy egyéni vállalkozó, gazdasági társaság vagy szövetkezet pályázati forrást nyer, akkor öt évig üzemeltetnie kell a kisboltot az adott településen.

Emellett meghatározzák azokat az alapvető fogyasztási cikkeket, amiket a nyertes pályázónak forgalmazni kell. Ha a támogatással azt is vállalta, hogy egyéb szolgáltatást nyújt, úgy ezt is biztosítania kell, amíg a külön szerződés ezt meghatározza.

Februát 12-én megjelent a 62/2021-es kormányrendelet a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról, melynek részletei ITT olvashatók. Az előzetes regisztrációra a Bethlen Gábor Alapkezelő felületén lesz lehetőség.

Szerző: CSMKIK
2021.02.10.