Társadalmi egyeztetés az új uniós fejlesztési ciklusról

Elindult a 2021-2027 közötti uniós fejlesztési ciklusról szóló társadalmi egyeztetés, amely során a következő három hónapban, 2021. január végéig várják a vállalkozások észrevételeit is. Az első kkv-knak szóló pályázati felhívások megjelenése 2021 első negyedévében várható.

A társadalmi egyeztetés során az ITT elérhető felületen továbbíthatók az észrevételek az egyes operatív programokra vonatkozóan.

Az új ciklus első pályázati kiírásai már 2021 első negyedévében megjelennek. A társadalmi egyeztetés során online beérkező észrevételekre ütemezetten reagálnak, és a vírushelyzet függvényében kezdeményeznek megyei szinten összefogott tapasztalatcseréket is, valamint nyitottak az érdekképviseletekkel is az egyeztetésre.

Magyarország a 2021-től kezdődő pénzügyi ciklusban minden korábbinál több, 51,3 milliárd eurónyi forrással számolhat, ezen belül a Next Generation EU elnevezésű új eszközből Magyarországnak 16,7 milliárd euró jut. A Next Generation forrásai hat éven keresztül, 2026-ig lesznek elérhetőek, és kilenc kiemelt fejlesztési területre összpontosítanak majd. Az ehhez tartozó nemzeti terv Európai Bizottsághoz való benyújtásával párhuzamosan azt is társadalmi egyeztetésre bocsátják, erre várhatóan két héten belül sor kerül. Amíg ez utóbbi alapnak a koordinációjára új szervezeti egység jön majd létre, addig az operatív programokat kezelő, már hatékonynak bizonyult szervezetrendszerben nem lesz érdemi változás.  A 2021-2027-es operatív programok tárgyalási folyamata még tart az Európai Bizottsággal (EB), ennek során a Partnerségi Megállapodás véglegesítése még ebben az évben várható. 

A 2021-2027-es fejlesztési ciklusban az operatív programok száma nem változik (Budapest és Pest megye szétválasztását érintő módosítást kivéve), azokat azonban új elnevezésekkel hirdetik meg:

  • Az eddigi legnépszerűbb program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs OperatívPprogram (GINOP) neve Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (VINOP) változik, erre a tervezett keretszámok alapján a források 30 százalékát allokálnák.
  • A zöld átállást segítő Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZINOP) 19 százalékkal részesedik a forrásokból,
  • a Humán Fejlesztési Operatív Programra (HOP) 7 százalék jut,
  • a területi önkormányzatokkal való együttműködésre is épülő Versenyképes Magyarország Operatív Programra (VMOP) pedig a korábbiaknál jóval jelentősebb 20 százalékot terveznek.
  • Ezek mellett a közlekedésfejlesztést segítő Mobilitás Operatív Program (MIOP) aránya 20 százalék,
  • míg a Digitális Megújulás Operatív programnál (DIMOP) ez a mérték 4 százalékra tervezett.
  • A Magyar Akvakultúra Fejlesztési Operatív Program (MAKOP) ezeken felül, külön szabályok szerint finanszírozott.

A jövő év elején elérhetővé tett források elsődlegesen a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását és a családok életét segítő kezdeményezéseket támogatják majd. A kkv-knak szánt támogatási formákra vonatkozóan vizsgálják, hogy melyik szektorokban lehet feltételesen visszatérítendő támogatásokat biztosítani, ezt a munkát gazdasági érdekképviseletek mellett pénzügyi szakértőkkel együtt végzik.

Forrás: MTI