Átadtuk a Vedres István-díjakat

Átadta a Vedres István-díjakat az elismerést alapító Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád-Csanád Megyei Építész Kamara, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Dél-alföldi Urbanisztikai Egyesület. A 2021-es elismerések mellett a 2020-as díjazottak is most vehették át, mivel a tavalyi díjátadó a járványhelyzet miatt elmaradt. Az elismerést 2020-ban Bombolya Erzsébet okleveles építőmérnöknek, Kratochvill Mátyás építész kartográfusnak, Susányi Tamás szakközgazdásznak és Oltvai Béla építőmérnöknek; míg 2021-ben Laczkó József közgazdásznak, Bodor Dezső okleveles szakmérnöknek, Kiss Lajos okleveles építészmérnöknek adományozták. A rendezvény végén a Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat jubileumi, urbanisztikai különszámát Bene Zoltán főszerkesztő mutatta be a jelenlévőknek.

A 2020-as díjazottak:
Bombolya Erzsébet okleveles építőmérnök a CSOMITERV-nél mélyépítő tervezőként eltöltött 17 év után saját tervező céget alapított 1992-ben, a Deltaterv Kft.-t. Szakmai tevékenysége során munkatársaival lakóparkok, ipari létesítmények út- és alapközmű hálózatának terveit, településrendezési tervek közlekedési és közmű munkarészeit, utak, kerékpárutak, parkolók és közúti csomópontok engedélyezési és kivitelezési terveit készítette. Kiváló közösségformálásával, tárgyilagosságával segítette a vele együtt dolgozók munkáját. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Tagfelvételi Bizottságának tagjaként, majd elnökeként 16 éven keresztül vett részt a kamara munkájában – 2005-ben Alkotói Díjban részesítették.

Kratochvill Mátyás építész, kartográfus útja kiemelkedő rajztudású gyerekként a Vedres István Építőipari Technikumba vezetett. Származása miatt nem mehetett egyetemre, így folyamatosan képezte magát. Békéscsabán kezdett el dolgozni, onnan került a Szegedi Tervező Vállalathoz, amelyhez mindvégig hű maradt, így onnan is ment nyugdíjba, ott kezdett modellezéssel foglalkozni. Pályája során, több mint 200 makettet készített munkatársaival. Elkészítette az Árvíz előtti Szeged város modelljét, és a mai Szeged belvárosának modelljét, melyeket ma a nemrégiben felújított Szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthatunk. Munkássága során számos jelentős térképet készített a városról, az Alföldről, a Bánságról, a Körösök völgyéről. Alkotásait számos jelentős történeti munka őrzi. Az általa gyűjtött és átrajzolt térképek, régészeti emlékek építész-generációknak adott útmutatást Szeged történetével kapcsolatosan.

Susányi Tamás az elmúlt 30 évben jelentős, városfejlesztést megalapozó elemző-, kutató- és tervező tevékenységet végzett, illetve irányított Szegeden. Ezek közül példaként kiemelhető a Biopolis Polus Program, az elektromos közösségi közlekedés fejlesztése, a geotermikus energia hasznosítása, a Smart City Szeged koncepció, az ELI Science Park-Inkubátorház és az Újszeged Liget program előkészítése. Munkáit korszerű és progresszív urbanisztikai szemlélet, tudományos igényesség és kellő távlatosság jellemzi. Tevékenysége közvetlenül szolgálja Szeged és Csongrád-Csanád megye építészeti és települési környezetének gazdagodását.

Oltvai Béla építőmérnök a Profáma Építőipari Kft. nevű mikrovállalkozásával 30 éve megbecsült szereplője a magyar építőiparnak. Fő profiljuk a fúrt, úgynevezett dugóalap cölöpalapozás. Az ország egész területén vállalnak munkát, bevásárlóközpontok, mezőgazdasági, ipari, egészségügyi létesítmények, társasházak sora öregbíti hírnevüket.

A 2021-es díjazottak
Laczkó József közgazdász a Bauszer Kft. alapítója 1989-ben hozta létre mai napig működő vállalkozását. A cég mára már meghatározó regionális piaci szereplő. A vállalat építette egyebek mellett Mórahalmon az Elixír Hotelt, a munkásszállót és több oktatási épületet is. Kivitelezőként vettek részt a megye 10 települését érintő ivóvízminőség-javító programban, Makón Óvodát építettek, Mórahalmon pedig jelenleg egy 150 fős kollégium építése van folyamatban. Emellett saját beruházás formájában társasházakat építettek Szegeden és Mórahalmon is.

Bodor Dezső okleveles szakmérnök több mint tíz évig oktatta a mérnök hallgatókat a bajai Vízügyi Főiskolán, megbízott tanszékvezető is volt. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen tanít. A Szegedi Vízmű műszaki igazgatójaként munkatársaival 24 éven át végezték a szegedi-, és algyői víziközművek rekonstrukcióját, fejlesztését. A Vízművet energiahatékony, zöld energiát hasznosító vállalattá alakították át. 10 évig dolgozott a Szent István téri műemlék víztorony felújításán, a felújításért Tierney Clark díjat, és városi elismeréseket is kapott kapott. 2004 óta a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara elnöke. A Magyar Mérnöki Kamara Zielinski-díjjal, a Magyar Víziközmű Szövetség Reitter Ferenc-díjjal, a Vállalkozók Országos Szövetsége Csongrád Megyei Príma díjjal tüntette ki. Szeged Város Közgyűlésétől a Szegedért Emlékérmet, a Magyar Köztársaság elnökétől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta meg.

Kiss Lajos okleveles építészmérnök, városépítési szakmérnök, Pro Urbe díjas-, Palóczi Antal díjas-, Alpár Ignác emlékéremmel és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett urbanista. A Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott. Előbb Szeged város főépítészeként és a Városfejlesztési Iroda vezetőjeként, később a Dél-alföldi Régió Területi Főépítészi Irodájának vezetőjeként, állami főépítészként tevékenykedett. Több tucat dél-alföldi településrendezési terv felelős tervezője. 30 éven át vett részt a Pécsi és a Szegedi tudományegyetemen urbanisztikai és településmérnöki képzésben. Közel 50 írása jelent meg helyi és országos szakmai folyóiratokban, monográfiákban. A Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesületben 1991-es alapításától kezdve 30 éven át mindvégig aktívan dolgozott. Az urbaniszikai egyesület elnökeként ötletgazdája volt a Vedres István díjnak és egyik fő szervezője a Vedres István emlékévnek.




A képen balról jobbra: dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád-Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Bodor Dezső, díjazott, a Csongrád-Csanád-Megyei Mérnöki Kamara elnöke; Nagy Imre, a Dél-alföldi Urbanisztikai Egyesület elnöke; Bombolya Erzsébet díjazott, Kiss Lajos díjazott, Schulcz Péter, a Csongrád-Csanád-Megyei Építészkamara elnöke; Kratochvill Mátyás díjazott, Laczkó József díjazott, és Oltvai Béla díjazott.

A díjról
A 2015-ben alapított Vedres István-díjjal az alapító szervezetek a kiemelkedő előd, Vedres István iránti megbecsülésüket igyekeznek kifejezni. Emellett így ismerik el a kortárs mérnökök és építészek legjobbjainak munkásságát, szakmai érdemeit, valamint Vedres szellemi örökségének méltó képviseletét. A díj egy 70 milliméter átmérőjű bronz emlékplakett, mely Vedres István képmását ábrázolja.