Szélesebb körben igényelhető az Újraindítási Gyorskölcsön

Az életbe lépett módosításoknak köszönhetően a Covid-19 járvány hatásai által érintett, de a korábban meghatározott TEÁOR-kódoktól eltérő főtevékenységet folytató vállalkozásoknak is segítséget jelenthet a 0%-os kamatozású, 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos kölcsön.

A módosítás révén azok a vállalkozások is igényelhetik a hitelt, melyek a járványhelyzet által negatívan érintettágazatokban működnek, de a bejegyzett főtevékenységük más területet fed le. Szintén kedvező a változás azoknak a cégeknek, melyek ezen ágazatok beszállítóiként szenvedtek el jelentős árbevétel csökkenést. Emellett minden olyan vállalkozás jogosult a Gyorskölcsön igénylésére, amely megfelel a következő feltétleknek.

Az igénylőknek rendelkezniük kell a 2020-as évre teljes, lezárt (12 hó) beszámolóval, 2020-ra vonatkozó árbevételük nem lehet nagyobb, mint 100 millió Ft, a 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszámuk nem lehet nagyobb, mint 25 fő, valamint a 2020. évi árbevételük minimum 30%-kal alacsonyabb, mint a 2019. évi árbevételük

A Gyorskölcsön igénylésére az eddig meghatározott, 55 TEÁOR kóddal lefedett tevékenységet végző vállalkozások továbbra is az árbevétel változásától függetlenül jogosultak, ugyanakkor már azok a cégek is igényelhetik a hitelt, amelyek főtevékenysége 2019. január elsejét követően változott a listán szereplő TEÁOR számok szerinti tevékenység egyikére egy másik, ugyancsak ebben a felsorolásban szereplő tevékenységről.

Szintén fontos változás, hogy az egyesületi hiteligénylőknél az egyéb bevételek között nyilvántartott tagdíjak, illetve TAO támogatás is beleszámít a nettó árbevételbe, ami kedvező a hitel maximális összegének szempontjából. Jóllehet, a maximális futamidő eddig is 10 év lehetett, mostantól ez az időtartam fix feltételként szerepel a programban, mivel az igénylők túlnyomó többsége így igényelte a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A rendelkezésre tartási idő fix 3 hónap lesz, ugyancsak igazodva a kölcsönt kérők igényeihez. A KATA-s vállalkozásokra vonatkozóan a jövedelem elszámolására vonatkozó pontosító feltételek kerültek az elszámolható költségek köréhez.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön továbbra is nulla százalékos kamatozással, 100%-os előleggel, fix 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető az országszerte megtalálható MFB Pontokon. Az összesen 100 milliárd forintos hitelkeretből a vállalkozások ügyletenként 1 millió és 10 millió forint közötti összeget igényelhetnek bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására.

A március 8. óta elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön rendkívül népszerű a hazai vállalkozások, egyéni vállalkozók, egyesületek és nonprofit kft.-k körében, hiszen az elmúlt két hónapban már több mint 5800 igénylés érkezett 47 milliárd forintot meghaladó összértékben.  A befogadott kölcsönkérelmek már lefedik a teljes hitelkeret több mint 47%-át.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönnel az MFB célja továbbra is az, hogy a lehető legszélesebb körben segítse azokat a vállalkozásokat, melyeket a Covid-19 járvány gazdasági hatásai leginkább érintettek. Az MFB-nél elérhető valamennyi hitelprogramról és az egyéb finanszírozási lehetőségekről az Összetartók.hu oldalon találhatnak bővebb információt az érdeklődők.

Forrás: Magyar Fejlesztési Bank