Szakirodalmi áttekintés: A digitalizáció és a női vezetés jelenlegi helyzete Magyarországon

A DigiGen projekt általános célja, hogy pályatanácsadási szolgáltatásokkal támogassa a vezetői pozícióban lévő nők digitális képességeinek javítását. A projekt keretén belül a foglalkoztatási szolgálatokban, kamarákban, munkaerő-közvetítő cégeknél és egyéb hálózatoknál dolgozó tanácsadók továbbképzési programja kerül kidolgozására, értékelésére és bevezetésére.

A projekt első munkacsomagjának (WP1) célja, hogy információt gyűjtsön az elsődleges célcsoport (HR-szakemberek és karrier-tanácsadók), valamint a végfelhasználók (vezető beosztású nők) igényeiről. Annak érdekében, hogy teljes képet kapjunk a projekt alapjául szolgáló környezetről, Magyarországon, Németországban, és Hollandiában nemzeti szakirodalmi áttekintésre került sor. A statisztikai adatok mellett a releváns kormányzati és nem kormányzati programok, valamint a vonatkozó tudományos szakirodalom került elemzésre, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a női vezetők és a digitalizáció jelenlegi helyzetéről.

A Magyarországra vonatkozó jelentés néhány kulcsfontosságú megállapítása szerint a női vezetők bizonyos területeken (pl. IT-szektor, gazdaság, tudomány, szakképzés és politika) alulreprezentáltak, a magyar vállalatok digitális átalakulását sokszor a digitális tudatosság és a szükséges erőforrások hiánya akadályozza, és még mindig tapasztalható némi ellenállás a digitális átalakulással szemben. A női vezetők karrierépítését konkrét kezdeményezésekkel is lehetne támogatni, amely a projekt elsődleges célja.

A Magyarországról, Németországról és Hollandiáról szóló, angol nyelvű jelentés elolvasásához kérjük, KATTINTSON IDE.

A mindhárom jelentés összegzését tartalmazó magyar nyelvű összefoglaló IDE KATTINTVA olvasható.