Tájékoztató a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményéről

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye témájában ismét előadást szervezett november 16-án több mint 70 fő résztvevővel azon gazdálkodó szervezetek számára, akik részt vesznek vagy a jövőben részt kívánnak venni képzőhelyként a tanulók, illetve a képzésben részt vevő személyek szakirányú oktatásában.


Az előadás hagyományosnak tekinthető, évente kétszer megszervezzük, hogy a sűrűn változó jogszabályok ismeretét, követését és alkalmazását segítsük, Tímárné Staberecz Teréz, kamaránk tanácsadói hálózatának szakértője (okl. közgazda, könyvvizsgáló, a Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelő Iroda vezetője) előadásában. A duális képzőhelyeknek, illetve könyvelőinek párhuzamosan kell ismerni és alkalmazni a kifutó tanulószerződéses, és az új szakképzési munkaszerződéses rendelkezéseket. Előfordul még egy-egy osztály egyéves képzésben, akik tanulószerződést kötöttek 2022 szeptembertől, de a jövőben döntő többséggel szakképzési munkaszerződéssel fogunk találkozni. Az új szakképzési törvénynek megfelelően 504 gazdálkodó szervezetet vettünk eddig nyilvántartásba, amelyek az új engedély birtokában tudják képezni a szakmajegyzék szerint szakmát tanuló közel 1900 főt megyénkben. Az előadás a korábbi gyakorlat szerint utólag is megtekinthető a CSMKIK Facebook oldalán és YouTube-csatornáján is. Az előadás itt érhető el, az előadáson vetített prezentáció innen letölthető. Kamaránk szakképzési igazgatóságán működő Duális Tanácsadói Hálózat kollégái továbbra is folyamatosan segítenek megválaszolni mindennapos kérdéseiket.
A szakmai előadás rendszeres megszervezésével támogatni kívánjuk duális partnereinket abban, hogy aktuális információhoz jussanak a képzési rendszerről, a változásokról, aktualitásokról, elszámolási lehetőségekről. A hagyományt tovább folytatva 2023. évben újabb szakmai előadás megszervezését tervezzük.

 

A projekt az Innovációs Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KAITM-12/2021/TK/05.