Szabályozták az elektromos és a hibridautók üzemanyag-elszámolását

Változások az adózásban – év közben és 2023-ban

A kamara idén is megrendezte hagyományos éves adótájékoztatóját december 6-án, amelyen Horváthné Huszka Bernadett, a NAV szakértője tartott előadást a legfontosabb évközi adóváltozásokról, a 2023-as adócsomagról, kitért az elektromos, hibrid- és autógázos gépjárművek üzemanyag-elszámolására és kérdésekre is válaszolt. Az eseményt online és személyesen is követhették az érdeklődők.
Mozgalmas volt az év adóváltozások szempontjából is, hiszen amellett, hogy módosították a katát, ott volt a hatósági üzemanyagár, az extraprofitadós-törvény, megjelent egy évközi adómódosító csomag is. Kijött egy nagy adómódosító csomag az év végén is, ami elsősorban közérzetjavító rendelkezéseket tartalmaz.

Kemény dió a társasági adó
Horváthné Huszka Bernadett a társasági adóval kezdett, mert mint fogalmazott, az a legkeményebb. Első körben a tulajdoni részesedés értékvesztéséről volt szó, eddig is volt adóalap-korrekciós tétel, amihez most újak jöttek. Ezek egyike, hogy az adózó döntése szerint is számolhat el adóalap-növelő tételt, illetve a könyvekből való kivezetéskor alapcsökkentő tételként leírhatja a maradékot. Ezt már az idei adóévi kötelezettség elszámolásakor is lehet alkalmazni. Az IFRS adóalap-korrekcióra áttérőknek érdekes lehet, amikor a magyar számviteli szabályokról nemzetközi számviteli standardokra áttér egy adózó, meg kell állapítani a korrekciós tételeket. Gyakorlatilag azt kell kiszámolni, hogy ha nem tért volna át, mennyi lett volna az eredménye, illetve, ha áttért, akkor mennyi. A különbözetet felhasználja korrekcióként az adóalaphoz.

Transzferár másképp
Változások vannak a szokásos piaci ár, más néven transzferár megállapításával kapcsolatban is. Akkor beszélünk egyébként ilyen jellegű árról, ha az adózó és kapcsolt vállalkozásai egymással nem a szokásos piaci áron üzletelnek. Az előadó részletesen ismertette a szabályozással kapcsolatos változásokat, amelyek az adóalap megállapítását jelentősen érintik. Az új szabályokat a jövőre benyújtandó, vagyis idénre szóló tao-bevallásnál már alkalmazni kellene. A transzferárral kapcsolatos másik fontos kötelezettség, hogy a társasági adóbevallásban adatot kell szolgáltatni. Amit érdemes komolyan venni már csak azért is, mert mulasztási bírságot is jelentősen felemelték, 2-ről 5 millióra.


Különbség az MRP és a KMRP között
Az eddig ismert MRP (munkavállalói résztulajdonosi program) mellett idén júliustól van KMRP (különleges munkavállalói résztulajdonosi program) is, mint a munkavállalók ösztönzésének egyik eszköze. Az a közös bennük, hogy tulajdonosi részesedéssel ösztönzik a munkavállalót. 15% szja-t visel, és a vagyoni részesedésük 5%-a erejéig bele is szólhatnak a döntésekbe, szavazati joguk van. A kétféle munkavállalói résztulajdonosi program között azonban számos különbség is van: az MRP-t legalább 6 hónapra kell alapítani, a KMRP-t legalább 10 évre; az MRP-t csak részvénytársaság alapíthat, KMRP-t kft. is; az MRP-ben tulajdoni részt nem lehetséges eladni (pénzre váltani ugyan lehet valamilyen szinten, de csak 24 hónap után). A KMRP-ben sokkal rugalmasabbak a szabályok, az alapításhoz minimum 10 fő kell (a létszám később nem növelhető), továbbá, vagyonkezelésbe is kiadhatják a részesedéseket, és még hitelt is vehetnek fel rá. A KMRP szervezetnél a ráfordítás adóalap-csökkentő tételnek minősül, ha ebből költenek. A KMRP szervezet esetében nem képez adóalapot a vagyoni értékelésből, pénzre váltásából, kiadásból (tagi részesedés bevonása) származó eredmény.


Adózás devizában, sporttámogatás, válságkezelő keret

Devizában lehet fizetni a társasági adót

USD vagy EUR, de csak 2022. december 31-ét követően. Aki naptári éves és 2023-ra már első alkalommal szeretné választani, annak már december 1-jéig nyilatkoznia kellett volna. Egyébként HIPA-t, vagyis a helyi iparűzési adót is lehet így fizetni.
Változtak a szabályok a látvány-csapatsport támogatási igazolásával kapcsolatban is. Az egyik a Sberbank végelszámolásához kapcsolódik. A másik, a szakmai program jogcímét elvileg nem lehet módosítani három ponton: a legnagyobb értéket nem lehet növelni, az összes támogatást nem lehet növelni (néhány kivételtől eltekintve), a határozatban nem szereplő jogcím nem változtatható (átmentileg lehetséges a háborús vészhelyzet miatt).
Az Európai Unió Bizottsága válságközleményt adott ki márciusban, amit azóta kétszer is módosítottak, egyrészt felemelték az értékhatárokat, másrészt meghosszabbították 2023. december 31-éig. Arról az ideiglenes válságkezelési keretről van szó, amit azoknak találtak ki, akiket a háború gazdasági hatásai hátrányosan érintenek és erről a bevallásban nyilatkoznak, legalábbis TAO szempontjából. Ennek felső határa általános esetben 2 millió euró, mezőgazdasági ágazatban 250 ezer, halászat-aquakultúra területén 300 ezer. A felhasználást illetően többféle támogatási forma létezik.
Fontos változás, hogy a beépített új ingatlanok tekintetében két plusz esettel kibővül az új ingatlan fogalma, a meglévő három kategória mellé két plusz jött be, ezek kulcsszavai: engedély, tudomásulvétel, és bejelentés.

Hogyan számoljuk az elektromos, a hibrid-, és gázos autó fogyasztását?
Az üzemanyag-fogyasztás szabályai is változtak, hiánypótló rendelkezésekről van szó, norma eddig nem volt hibridkocsira, elektromos autóra, hanem jobb híján egy 92-es szabály alapján azt vették figyelembe, amit a gyártó, műszaki szakértő mondott. A tölthető hibridnél a kormányrendeletben egy bizonyos táblázatból kell köbcenti alapján kikeresni üzemanyag-fogyasztási normát, és ennek kell venni a 70%-át. A tisztán elektromos meghajtású járműnél meg fixen 3 liternek tekintik a fogyasztást 100 km-en, és a 95-ös ólmozatlan benzin NAV- üzemanyagárával tudnak számolni. Mindez nem alkalmazható, ha valaki áfát von le – figyelmeztetett az előadó. És persze továbbra is megvan a lehetőség, hogy bizonylat alapján történjen a költségelszámolás. Erre is hoz új szabályt az szja-törvény, hibridnél a jármű költségelszámolásánál az üzemanyagszámla mellett az elektromos töltés számlájára is szükség van, míg a tisztán elektromos meghajtású jármű esetén az elektromos töltés számlájára van szükség. Amire még figyelni kell, a mennyiség, ugyanis a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint a normával számított mennyiség (liter, kg). Elektromos töltésnél természetesen ezzel nem kell foglalkozni.
És még valami, kérdéses volt, hogy az úgynevezett öntöltő hibridjárműveknél (ami nem azonos a kívülről tölthető hibriddel) hogyan történjék az elszámolás, erre ugyanis nincsen külön norma. A NAV-nál az az állásfoglalás született, hogy ezeket tekintsék úgy, mintha tisztán benzines vagy dízel jármű lenne.
A másik változás, hogy CNG autógáz üzemanyagár korábban nem volt, decembertől már ez is van.

Átalányadó – rugalmasabb szabályok
Az átalányadónál kétfajta jogosító értékhatár van, a bemeneti, meg a kimeneti. Az egyik változás, hogy a belépési feltételt eltörlik, a kilépésnél pedig addig alkalmazhatja, amíg az adott évi minimálbér 10/50 szeresét nem lépi túl. A másik változás, hogy míg korábban, ha valaki kiesett az átalányadózásból 4 évig nem jöhetett vissza, a módosítás szerint, a katához hasonlóan, az adott évre és az azt követő 12 hónapra nem jöhet vissza. Vagyis sokkal hamarabb választhat valaki újból átalányadózást, mint korábban. A bevételi értékhatár év közbeni arányosítására született egy szabály, amely a korábbi kezdő, szünetelő, megszüntető címek mellett bevezette a „közvetlenül előtte katás volt” kategóriát is.
Átalányadózó egyéni vállalkozók számára negyedéves járulékbevallás lesz 2023-tól. Negyedéves göngyölítéses szabályt vezetnek be a járulék+szocho kiszámításához a főfoglalkozású egyéni vállalkozók részére. A számítás módját az előadó részletesen, táblázatokkal, gyakorlati példán keresztül is bemutatta hallgatóságának.
Egyébként, aki nem átalányadózó, annak marad a havi bevallás; attól, viszont, hogy valaki nem főfoglalkozású átalányadózó (másodállású), még fennáll a negyedéves bevallási kötelezettsége, de nem kell göngyölítenie; a nyugdíjasnak pedig alapból nincsen bevallási kötelezettsége.
Az adótájékoztató teljes terjedelmében itt nézhető vissza.