Turisztikai vállalkozások fenntarthatósága

A Sustain-T projektünk keretében készült interaktív eszközökkel a turisztikai ágazatban tevékenykedő mikro-és kisvállalkozások lehetőségeit szeretnénk bővíteni. Az ezen az oldalon elérhető platform, és oktatóanyagok segítségével az érdeklődő vállalkozások fenntarthatósági teljesítményüket, versenyképességüket is növelhetik, és nem utolsósorban sikeres együttműködések is születhetnek. 

1. Sustain-T projekt  - Általános projektismertető

A Sustain-T projekt (Sustainable Tourism through Networking and Collaboration - Erasmus+ KA2) a turisztikai mikro- és kisvállalkozások fejlődéséért indult. A platformot és az eszközöket EZEN  A LINKEN lehet elérni, és a regisztrációt követően elérhetővé válnak a felület biztosította szolgáltatások.

Az Önértékelő Eszköz segítségével a vállalkozás fel tudja mérni, hogy milyen szintű a fenntarthatósági teljesítménye egy online kérdőív kitöltésével. Ezt követően az Erőforrásfeltérképező Eszközzel pontos képet kap saját erőforrásairól, valamint megjelölheti azokat az erőforrásokat, amelyeket fel tud ajánlani egy potenciális együttműködésre. A rendszer a berögzített erőforrásokat összefuttatva megtalálja a lehetséges kooperációs területeket.

A harmadik elem az Ötletalkotó Eszköz, melynek segítségével a turisztikai vállalkozások együttműködéseket tudnak kialakítani, illetve a felmerülő kérdéseiket is megvitathatják.

A platformon található fenntarthatósági tananyagokat, valamint az interaktív eszközöket egy interaktív szeminárium során tesztelték a turisztikai mikro- és kisvállalkozások képviselői. A rendezvényen gyűjtött visszajelzések alapján nyerik el az eszközök végső formájukat, így azok illeszkednek majd a célcsoport igényeihez.

2. Sustain-T: Oktatóanyag

A turisztikai mikro- és kisvállalkozások 6 modulon keresztül ismerkedhetnek a fenntartható turizmushoz kapcsolódó legfontosabb tudásanyaggal, mint például a  fenntartható menedzsment, innováció és versenyképesség, valamint a fenntartható turizmus hatásai. Részletesen kifejtett jó gyakorlatokat is bemutatunk, és a tudás elmélyítését kvízkérdések is segítik. Minden modul teszttel zárul, a modulok többször is megismételhetők.

Az alábbiakban az oktatóanyag egyes elemeit érheti el:

Fenntartható menedzsment a turisztikai szektorban

A fenntartható turizmus helyi közösségekre gyakorolt gazdasági és társadalmi hatása

A fenntartható turizmus előnyei a kulturális örökség javára

A fenntartható turizmus pozitív környezeti hatásai

Kapcsolatépítés és együttműködések pozitív hatása a turisztikai vállalkozásokra

Innováció és versenyképesség a fenntartható turizmusban