Stratégiai fordulat a geotermikus energia hazai felhasználásában

A geotermiával kapcsolatban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2023. I. negyedévére egy többállomásos országos rendezvénysorozatot szervez, mely során bemutatják a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásának előnyeit és az új szabályozási keretrendszert. A rendezvénysorozat keretében végigjárják hazánk régióit, és a régiók központjaiban előadást tartanak a helyi érdekelteknek. A rendezvény célcsoportja elsősorban az érintett önkormányzatok, illetve a releváns ipari és mezőgazdasági vállalatok.

A szegedi állomás időpontja:
2023. február 14. 11 óra

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4.

MEGHÍVÓ

REGISZTRÁCIÓ

A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával csökkenthető az ország energiaimportból fakadó kitettsége. Emellett környezetbarátabb alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, és az egyéb megújuló energiaforrásokkal (például nap- és szélenergiával) szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható.

A kialakult energiaválság enyhítése érdekében, 2022 őszén a jogalkotó a geotermikus energia kinyerésének és energetikai hasznosításának az engedélyezési és felügyeleti hatásköreit teljes egészében a bányafelügyeletre, vagyis a Hatóságra bízta. Az SZTFH kiemelt célja, hogy egyszerűbb és felesleges bürokráciától mentes jogi kereteket és eljárásrendet alkosson a beruházások gyorsabb és szakmailag megalapozott előkészítése érdekében.