Összefoglaló - A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye rendezvény

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye, tanév végi tudnivalók témájában ismét előadást szervezett 2022. június 21-én több mint 120 fő résztvevővel azon gazdálkodó szervezetek számára, akik részt vesznek vagy a jövőben részt kívánnak venni képzőhelyként a tanulók, illetve a képzésben részt vevő személyek szakirányú oktatásában.

Az előadás hagyományosnak tekinthető, évente kétszer megszervezzük, hogy a sűrűn változó jogszabályok ismeretét, követését és alkalmazását segítsük. Tímárné Staberecz Teréz kamaránk tanácsadói hálózatának szakértője (okl. közgazda, könyvvizsgáló, a Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelő Iroda vezetője) előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi egy évben jelentős jogszabályváltozások történtek, különösen 2021. július 1-jén, majd szeptembertől, továbbá 2022. januárban. A duális képzőhelyeknek, illetve könyvelőinek párhuzamosan kell ismerni és alkalmazni a kifutó tanulószerződéses, és az új szakképzési munkaszerződéses rendelkezéseket. Előfordul még egy-egy osztály egy éves képzésben, akik tanulószerződést kötnek 2022. szeptembertől, de a jövőben döntő többséggel szakképzési munkaszerződéssel fogunk találkozni.

Az új szakképzési törvénynek megfelelően 404 gazdálkodó szervezetet vettünk eddig nyilvántartásba, melyek az új engedély birtokában tudják képezni a szakmajegyzék szerint szakmát tanuló közel 1900 főt megyénkben.

Együttműködést építettünk ki egy országosan szerveződő könyvelői csoporttal, mely elsősorban a Facebook-on fogja össze a szakértőket, közel 6800 taggal tartanak kapcsolatot. A csoport neve: Könyvelői kihívások. A csoport vezetője-kezelője Zádori Jácint már többedik alkalommal lehetővé teszi az együttműködésünk keretében, hogy szakmai előadásunk megosztásra kerüljön szakértői csoportjában, így még szélesebb körben elérhetjük az érintetteket.

Az előadás a korábbi gyakorlat szerint utólag is megtekinthető a CSMKIK Facebook oldalán és YouTube csatornáján is. Emellett kamaránk szakképzési igazgatóságán működő Duális Tanácsadói Hálózat kollégái továbbra is folyamatosan segítenek megválaszolni mindennapos kérdéseiket.

A szakmai előadás rendszeres megszervezésével támogatni kívánjuk duális partnereinket abban, hogy aktuális információhoz jussanak a képzési rendszerről, a változásokról, aktualitásokról, elszámolási lehetőségekről. A hagyományt tovább folytatva 2022. őszén újabb szakmai előadás megszervezését tervezzük.

A projekt az Innovációs Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-ITM-12/2021/TK/05.

A teljes előadás itt tekinthető meg:

Az előadás szakmai anyaga alább tölthető le: