Segédanyag a gazdaságvédelmi támogatások igényléséhez

A Provaris Varga & Partners a Magyar Turisztikai Szövetségi Alapítvány megbízásából összeállított egy segédletet a megjelent gazdaságvédelmi intézkedésekről, ami összefoglalja az adókedvezmények, és támogatások részleteit, és az igénybevétellel kapcsolatos tudnivalókat.

IDE katintva érhető el a segédanyag.

A dokumentum a 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet; a 485/2020. (XI.10.) Kormányrendelet, a 498/2020. (XI.13.) Kormányrendelet és a mindezeket módosító 571/2020. (XII.9.) Kormányrendelet intézkedéseit foglalja össze.

Segítséget nyújthat az összefoglaló az alábbiakban:

  • Adófizetési kedvezmények: Szocho, Szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, KIVA.
  • Kedvezményekre való jogosultság feltételei.
  • Támogatási minősítés.
  • Szálláshely szolgáltatással összefüggő rendelkezések.
  • Bértámogatás.
  • Módosítások.

A Provaris áttekintő anyagában külön foglalkozik azokkal a kérdésekkel, amelyek szakmai körökben merültek fel a módosító kormányrendelet megjelenését követően.

Mint például: Varga Mihály pénzügyminiszter múlt heti bejelentése szerint az Ágazati bértámogatási programról szóló hirdetmény 29. pontja értelmében a szálláshely-szolgáltatás főtevékenységgel rendelkező gazdasági szereplők a bértámogatást csak 2020. december és 2021. január hónapokra igényelhetik a 2020. december 9. napján érvényes munkaszerződésekben szereplő bruttó munkabér szerint. A szálláshely-szolgáltatók tehát – szemben a más tevékenységet folytató gazdasági szereplőkkel – nem igényelhetik a bértámogatást 2020. novemberére visszamenőlegesen.

Így a támogatás visszamenőleges igénylésére, az esetleges megkötésekre, az igénylés benyújtásának mikéntjére és határidejére vonatkozó kérdésekre is kitérnek a dokumentumban.

A dokumentum nem minősül jogi állásfoglalásnak.