Pályázat indul az egyszer használatos műanyagok kiváltására

A zöld szemléletű hazai cégek már regisztrálhatnak az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozásokat támogató pályázat előminősítésére, amelyben 7 milliárd forint áll rendelkezésre.

A program célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. A legígéretesebb vállalkozások támogatására, versenyképességük javítására, a hazai termékek előállításának ösztönzésére a Zöld Nemzeti Bajnokok program szolgál, amellyel most az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítását ösztönzik.

Az előminősítési eljárás során a szakértők értékelik a jelentkezők felkészültségét és a fejlesztés koncepcióját, figyelembe veszik továbbá a vállalkozások zöld minősítéseit is, vagyis a gyártott készterméken kívül a vállalkozás teljes működésének is „környezetbarátnak”, a zöld gazdasághoz illeszkedőnek kell lennie. Kedvező értékelés esetén a vállalkozás tanúsítványt kap, amellyel pályázhat a kapcsolódó fejlesztési forrásra.

A minősítés megszerzésére 2021. január 15-ig lehet jelentkezni. A GINOP 1.2.13-20 pályázat előminősítési körében olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes (365 nap) üzleti évvel, éves átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 3 fő, nettó árbevételük 2019-ben elérte, vagy meghaladta a 30 millió forintot és fejlesztési koncepciójuk az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozások támogatása témakörhöz kapcsolódik.

A programba csak olyan vállalkozások vonhatók be, amelyek rendelkeznek a kevésbé fejlett régiókban székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel és a fejlesztést ott tervezik megvalósítani, illetve fejlesztési igényük nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati tevékenységekre irányul.

A pályázat előminősítésére regisztrálni a znb.ifka.hu oldalon lehet, ahol a pályázatról bővebb információk is megtalálhatók.