Palotás Sándor: A megye legnagyobb üzleti csoportosulása a kamara

Lehet egyensúly a gazdaságban is

Ismét Palotás Sándort választotta kereskedelmi alelnökének a kamara tisztújító küldöttgyűlése. A Déli Farm Kft. ügyvezetője minél több olyan tagot szeretne látni a kamara soraiban, akik fiatalok, aktívak, és meghatározzák a megye gazdaságát. Hisz abban, hogy a társadalomban és a gazdaságban is működik az, ami a természetben, az egyensúlyra való törekvés. Egyik ötletgazdája a kamarai Vállalkozói napnak, amit az idén, a járványhelyzetre való tekintettel webinárium formában rendeznek meg.

- A küldöttek ismét önt választották kereskedelmi alelnöknek. Hogyan értékeli a kamara helyzetét, ezekben a rendkívüli időkben?
- Elindult a kamarában egy jó irányú építkezés, aminek már látszanak az eredményei, éppen ezért folytatni is kell ezt a munkát. Ami most persze sokkal nehezebb, hiszen tavasszal új helyzet állt elő, ami jelentős mértékben felbolygatta a gazdaságot nemcsak nálunk, a világon mindenütt. Ugyanakkor szereztünk is egy tapasztalatot, hogy mennyire érzékeny, mennyire törékeny a gazdaság. Fontos volt annak felismerése, hogy most mind a jogalkotóknak, mind a gazdasági szereplőknek, de magának a fogyasztó társadalomnak is ki kellett lépnie a komfortzónájából.  Mert csak így lehet túlélni. Ez az őszi időszak másról szól mint a tavaszi, hiszen  még egyszer nem lehet leállítani az országot, most a gazdaság működőképességének megőrzése a legfőbb feladat. Ha a kamara lehetőségeit és a kitűzött céljait nézem, ez a helyzet nyilván megnehezíti az építkezést. 

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

- A kereskedelmet hogyan érintette a pandémia?
- Vegyes a kép, nyilván nem egyformán érintett mindenkit. Vannak olyan szektorok ahol könnyebben átvészelték a kritikus időszakot, sőt, vannak akik akár pozitívan jöttek ki ebből az egészből, gondoljunk csak a webes kereskedelem megnövekedett forgalmára. Az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó közvetlen kereskedelem és termelési lánc nyilván stabilabb helyzetben volt, hiszen az élelmiszerellátás nem állhat le. De például a gasztrobeszállítással foglalkozó nagyobb cégeknél voltak problémák, hiszen a vendéglátás gyakorlatilag hónapokra megállt. Most, az őszi időszakban ilyen szempontból stabilabb a helyzet, de a tavaszi időszak nem múlt el nyomtalanul, nem mindenki tudott talpra állni - sem a kereskedelemben, sem a vendéglátásban. Nem tervezhető folyamatokról van szó. És persze mindig ott van egy állandó bizonytalanság, hogy mi van akkor, ha a termelési lánc valahol megszakad, elpattan egy láncszem. És itt nemcsak a beszállítókra kell gondolni, hanem a vevőkre is, hogy meg fogják-e venni azokat a termékeket továbbra is, amit kínálok nekik? 

- És megveszik? 
- A mi cégünk szerencsés helyzetben van, mivel az agrárium irányába kereskedünk. Azáltal, hogy a mezőgazdaságnak működnie kell, vevői körünk megmaradt. De mondjuk egy ruházati üzlet, bútorbolt, műszaki kereskedés stb. ezt nem mondhatja el, hiszen az ő vevői tudják ütemezni vásárlásaikat, el tudják halasztani azt. Mérlegelhet, hogy most mit engedhet meg magának és mi az amit nem. Szóval akiknek elfogyott a tartaléka, döntést kellett hoznia: bezár, leépít, vagy átalakítja az üzletmenetét. A vendéglátásban hasonló a szituáció, csak nézzünk körül, az egyik kávézó továbbra is kinyit, a másik már nem. 

- Az egyiknek volt B terve, a másiknak nem? – hogy utaljak az első kamarai vállalkozói nap címére, amit éppen ön talált ki. 
- Az első vállalkozói napot 2017 októberében szerveztük meg. Akkor persze nem gondoltuk, hogy ez a helyzet ilyen sokk szerűen fog egyszer bekövetkezni, de most tényleg sok vállalkozásnak jól jött volna, ha van egy B terve. Ahhoz persze, hogy valakinek van B terve, és ebben tudjon is építkezni, még sok minden kell: van-e benne kellő kreativitás, kitartás, van-e kellő anyagi fedezete a váltáshoz, ki tud-e alakítani egy újabb vevőkört magának, és nyitott-e az új technológiákra, üzleti szemléletre. stb. Ezeket kérdéseket mindenkinek fel kell tennie magának, aki váltani akar. 

Építkező kamara

- Építkező kamaráról beszélt, milyen irányokat szeretne szabni ennek a folyamatnak? 
- A kamarának a jövőben amellett, hogy serkentse, támogassa a vállalkozói együttműködéseket, rálátással kell lennie a fogyasztói körökre is, hiszen a vállalkozások ebből élnek. Ehhez viszont meg kell találni azokat a csatornákat, kommunikációs módszereket, amivel közelebb tudunk kerülni mind a vállalkozásokhoz, mind a fogyasztókhoz. A kamara akkor fogja tudni megérteni a vállalkozókat, a cégeket, ha maga is ismeri a fogyasztói elvárásokat. Ez kétség kívül egy új, komplexebb kihívás a kamara számára. 

Ha a tagságot vesszük, a legnagyobb üzleti csoportosulásról van szó, amit ki kell használni. Erőteljesebb szolgáltatói kamarát szeretnék. Ha sikerülne egy valódi üzleti klubot létrehozni megyei szinten, hatékonyabban tudnánk fellépni és képviselni a tagság érdekeiket. És van az éremnek egy másik oldala is, a vállalkozó ne csak azt nézze, hogy mi az amit a kamara nyújt neki, hanem azt is, hogy ő mit adhat a kamarának, vagyis a saját vállalkozói közösségének. Ha ez így, két irányban működik, akkor fog erőssé válni a kamara, amit mindenki szeretne. De ehhez tényleg tovább kell lépni valamennyiünknek.

- Alelnök úr, az ön története maga a kamarai fiatalítás története, hiszen 2008-ban már elnökségi tag volt, négy évvel ezelőtt pedig megválasztották kereskedelmi alelnöknek. Amikor a Vállalkozók napját először megszervezték, valaki úgy fogalmazott: áramlik a friss levegő a kamarába.
- Jó, jó, de már nem a legfiatalabb vállalkozók közé tartozom én sem. De talán éppen azzal tudom leginkább segíteni a kamara munkáját, hogy miközben a fiatalabb vállalkozói körben érzem magamat a legaktívabbnak, vagyok már annyi ideje tisztségviselő a kamarában, hogy legyen elegendő rálátásom és tapasztalatom is. Talán a kettő ötvözésével hatékonyan tudok részt venni a kamara vezetésben. Feladatunk, hogy a fiatalabb, aktív vállalkozói kört behozzuk a kamara látókörébe, és egyre többen érezzék úgy, hogy ott a helyük a közösségben.  Mert akkor tud hiteles lenni a kamara, hogy ha azok a vállalkozások vannak benne túlsúlyban, akik aktívak, és meghatározzák a megye gazdaságát. Ez már szempont volt az új tisztségviselők megválasztásánál is. A kamara nyitott az új gondolatokra és a fiatalos látásmódra. 

- A rendkívül sikeres vállalkozói napokat említettük, ami önnek szívügye, és rendkívül népszerű éppen a fiatalabb vállalkozók körében. Idén, ebben a lehetetlen helyzetben mit terveznek? Szerveznek egyáltalán valamit?
- Lesz negyedszer is Vállalkozói nap! Novemberre tervezzük, nyilván az online térbe kényszerülünk, és egy webinárium jellegű rendezvényben gondolkodunk, ami struktúrájában hasonló lesz mint a korábbiak, lesz plenáris előadás, kerekasztal-beszélgetés, jamsassion, és ugyanúgy mint korábban, a programok között szeretnénk a résztvevőket ismét bevonni valamilyen játékos együttműködésbe. Ez most így lesz, amúgy pedig tekinthetjük úgy is, mint a kamarai a rendezvényszervezés egyik innovációját.  

Ahogy a természetben

- A együttműködést, a kölcsönös segítségnyújtást gyakran emlegeti – vannak még illúziói? 
- Hiszek abban, hogy a társadalomban és a gazdaságban is működik az ami a természetben, az egyensúlyra való törekvés. Ha megfigyeljük, még a nagy természeti katasztrófák után is hihetetlen gyorsan képes regenerálódni a természet – akár a növényvilágra, akár az állatvilágra gondolunk. Ott is mi történik, van egy külső behatás, eltorzul valami, aztán a természet szépen visszaállítja magát az egyensúlyi állapotba (gondoljunk csak a tiszai ciánszennezésre – mindenki a folyó haláláról beszélt, de pár év alatt itt is visszarendezte magát a természet. ) Hiszem, hogy a gazdaság és a társadalom is képes erre, de mi emberek tudjuk befolyásolni. Ezért tartom fontosnak, hogy igenis együtt kell működni, igenis segíteni kell egymást, amiben a kamarának reményeim szerint fontos és határozott koordinációs szerepe lesz. Figyelnünk kell arra, hogy a fogyasztó társadalom megmaradjon, aminek viszont feltétele, hogy a vállalkozások működőképesek legyenek, hogy ne növekedjék a munkanélküliség, mert csak akkor lesz fogyasztó, hogy ha a cégeknek alkalmazottai vannak és fizetést kapnak. Ez az alapja az egyensúlynak.