Oltvai Béla a cölöpözés Vedres István-díjas nagymestere

Kicsiben is lehet nagynak lenni

A Vedres István-díj egyik idei kitüntetettje Oltvai Béla építőmérnök, a szegedi Profáma Építőipari Kft. ügyvezetője, kamaránk tagja. Vállalkozásával, amelynek fő profilja a cölöpalapozás, 30 éve elismert és megbízható szereplője a magyar építőiparnak.

Azon ritka emberek közé tartozik, aki már általános iskola 8. osztályában tudta, hogy mi akar lenni. Ahhoz képest, hogy édesanyja pedagógus, édesapja levéltár-igazgató volt, ő a gépészet és az építészet felé kacsintgatott. Végül az utóbbit választotta, így egyenes út vezetett a Vedres István Építőipari Szakközépiskolába. Aztán a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán mélyépítészetet tanult, majd a Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol a statika felé vette az irányt. Szerencsés embernek tartja magát, mert mind a középiskolában, mind a főiskolán és az egyetemen „csodálatos emberek, nagy tudású tanáregyéniségek” tanították. Közben megismerte önmagát annyira, hogy ő egy „kivitelező típus”. 1982-ben, az egyetem befejezése után, a Délépnél helyezkedett el, ahol 13 éven át mélyépítési kivitelezési munkákon dolgozott. 1989-ben a Délép meg egy svéd magánvállalkozó az elsők között hozott létre vegyesvállalatot, ide delegálták műszaki vezetőnek – „itt kóstoltam bele először a vállalkozások világába”. Olyannyira, hogy a következő évben már másodmagával megalapították a Profáma Építőipari Kft.-t, ahol pár évig még mellékfoglalkozásban, aztán 1993-tól már főállásban dolgozott, 1996-tól pedig önállóan viszi a vállalkozást.

A Profáma Kft. mikrovállalkozásként indult, és az is maradt –, mert, ahogy Oltvai Béla jellemzi magát, ő egy magánzó típus. A vállalkozásban ő az ügyvezető, a tervező, a termelésirányító, a mindenes – és így érzi jól magát. Van mellette egy titkárnő, aki szintén mindenes a maga területén, a könyvelői feladatokat is ellátja, immáron 27 éve. Négy-öt fizikai munkása van még, meg gépeik. Sokszor vannak úton, hiszen bárhová hívják őket, mennek. „Mosonmagyaróvártól Nagyváradig, Pécstől Tőketerebesig mindenfelé dolgoztunk már”. Fő profiljuknak megfelelően fúrt, úgynevezett dugóalap cölöpalapozási munkákat végeznek. A munkálatokat mindenhol maga irányítja – „hóban, fagyban, napsütésben”. Hiszen ahogy mondta, kivitelező típus, aki az íróasztalt nagyon nem szereti – persze tervezni ő is csak azon szokott.

A Profáma Kft. referenciáinak sora végtelen, csak példaként: zalaegerszegi Interspar, nagykanizsai Bevásárlóközpont, nagyváradi Lotus Pláza, ipari és mezőgazdasági létesítmények, középületek, a Mars téri csarnokok és közel 200 társasház Szegeden. A pandémia ellenére Oltvai Béla vállalkozása idén is jó évet fog zárni. A következő esztendőből azonban egyelőre csak az első negyedévet látja. Év elején a tram-train szegedi járműjavító csarnokánál kezdenek, és elnyerték az Infektológiai Klinika cölöpalapozási munkáját is. „Az év többi része még ismeretlen, minden azon múlik, hogyan alakulnak az állami, intézményi és vállalati beruházások” – fogalmazott a cölöpözés immáron Vedres István-díjas nagymestere. Aki azt is elárulta, hogy hobbija az építészettörténet és a műemlékek világa.

Oltvai Béla habitusából adódóan soha nem akart növekedni, de azt bebizonyítani igen, hogy kicsiben is lehet nagynak lenni! Minőségben, megbízhatóságban, becsületes munkában –, alighanem ezt vették észre a Vedres-díj alapítói is.

 

ODAÍTÉLTÉK A VEDRES ISTVÁN-DÍJAKAT