Nyilvános konzultáció indult a fenntartható vállalatirányításról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a fenntartható vállalatirányítás és  a hosszú távú fenntartható és felelős vállalati magatartás elősegítése témájában. A nyilvános konzultáció során a vállalatoknak, magánszemélyeknek, kormányzati szereplőknek lehetősége nyílik, hogy az észrevételeiket, javaslataikat becsatornázzák az Európai Bizottság döntéselőkészítési folyamatába. 

A vállalatoknak az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseihez való hozzájárulásának előmozdítása érdekében az Európai Bizottság olyan irányelv előkészítésén dolgozik, amely egy hosszútávú stratégia kidolgozásán keresztül segítené elő a vállalatok működése során felmerülő emberi jogi, társadalmi, környezeti kockázatok minimalizálását. A kockázatok (emberi jogi jogsértések, környezetszennyezés, kizsákmányolás) csökkentésére intézkedési tervet kellene kidolgozni, továbbá meg kellene szervezni az ellátási lánc hasonló szempontok szerint történő átvilágítását is.  A Bizottság szerint a fenntartható vállalatirányítási modell hosszú távon javítja a vállalkozások fenntarthatóságát, versenyképességét és ellenálló képességét, valamint hozzájárul a nemzetközi kötelezettségvállalások, különösen az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak és a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek eléréséhez.  A nyilvános konzultáció kérdései arra irányulnak, hogy az EU hogyan tudja a legjobban segíteni a vállalkozásokat működésükben, a fenntarthatóbb gazdasággá való átalakulás felé, és biztosítani, hogy a környezeti és társadalmi érdekek beépüljenek az üzleti stratégiákba. A nyilvános konzultáció részletei és kérdőíve az alábbi linken érhető el, a válaszokat 2021. február 8-ig lehet benyújtani. 

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12548-Sustainablecorporate-governance/public-consultation 

A nyilvános konzultáció eredményei hozzájárulnak majd a 2021-ben előterjesztendő jogalkotási javaslat kialakításához.  

Az Igazságügyi Minisztérium illetve Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének közös novemberi hírlevele itt érhető el:

Hírlevél 2020 november