Nincs karantén-kötelezettség az egészséges magyar tehergépjármű-vezetőknek

Belépéskor egészségügyi ellenőrzés van a teherszállításban dolgozók részére is. COVID-19 fertőzés gyanúja esetén a magyar állampolgár (így a gépkocsivezető is) a kijelölt karanténban kerül elhelyezésre, nem magyar állampolgár nem léphet be Magyarországra.

Egészséges fuvarozók, gépkocsivezetők (magyar és külföldi) beléphetnek az országba, további intézkedés nélkül, és akár másnap felvehetik a munkát. A belépő egészséges magyar gépkocsivezetők számára nincs karantén kötelezettség, megkezdhetik az újabb fuvarfeladataikat.

Felhívják azonban a hivatásos gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy a kijárási korlátozásban rögzített magatartási szabályok és kötelezettségek betartása a gépkocsivezetőkre is vonatkozik, tehát lakóhelyüket ők is csak nyomós okkal hagyhatják el, ide értve az újabb fuvarfeladat megkezdését (munkafelvétel).

Az ITM tájékoztatása szerint a március 28-án délelőtt kihirdetett karanténmentes beléptetési eljárás ellenére a korábban karanténba küldött gépkocsivezetőknél nem oldódik fel automatikusan a hatósági izoláció. A munkavégzés céljából azonban a lakóhely elhagyható, aki hatósági karanténban van, annak továbbra is a korábbi gyakorlatnak megfelelően be kell jelentenie a lakóhely szerint illetékes megyei vagy járási járványügyi hatóság felé, hogy a karantént munkavégzési indokkal elhagyja. Ennek a feltétele a tünetmentesség, és az, hogy a gépkocsivezető munkára alkalmas állapotban van, amiről a munkaadója is nyilatkozik. A karantént elhagyva a gépkocsivezető a járművel a kijelölt tranzitútvonalon közlekedhet. A határon történő újabb belépéskor már mindenkire a ma, illetve a jövőben esetleg kihirdetett szabályok vonatkoznak.

Forrás: https://www.mkfe.hu/