Nagypál Szilárd: A vállalkozások is egyre inkább látják, hogy milyen előnyökkel jár a kamarai tagság

Elnökváltást hozott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentes térségi szervezetének tisztújító közgyűlése: Horváth István tizenhét év után adta át a stafétát Nagypál Szilárdnak, a MA-KA Kft. ügyvezetőjének. Az új térségi elnök egyik legfőbb törekvéseként szeretné bővíteni a kamarai tagságot, hogy minél több vállalkozást tudjanak elérni és segíteni.

Nagypál Szilárd évek óta segíti a kamara térségi szervezetének munkáját, több mint egy évtizede képviseli a kistérség több cégét is elnökségi tagként. Több vállalkozást is vezet, a Családi Négyes Vállalkozó és Szolgáltató Kft. vezetése mellett a Ma-ka Takarmánykeverő és Forgalmazó Kft. ügyvezetője is, így néha azt sem bánná, ha egy nap nem huszonnégy, hanem legalább huszonnyolc órából állna.

Szeretne megfelelni a kihívásnak

– Nem pályáztam az elnöki posztra, úgy kért fel Horváth István, hogy folytassam a munkáját. Át kellett gondolnom a felkérést, mert így is több céget vezetek, de megbeszéltük, aztán ráálltam, mert szívesen csinálom, amennyi időt csak tudok, ráfordítok. István munkáját továbbvinni felelősségteljes feladat, szeretnék megfelelni ennek a kihívásnak – mondta el az új elnök. 

Nagypál Szilárd munkáját az elnökségi tagok is segítik, ugyanazok dolgoznak mellette, mint elődje mellett: Kánvási Katalin, a Katalin Team Kft. ügyvezetője, Károlyi László, a Legrand Zrt. vezetője, Sebők-Papp Imre, a HK-Ceram vezetője, Kalász Mihály, a Hunor Coop Zrt. gazdasági igazgatója, Lángi Zoltán, a Metalcom Zrt. operatív igazgatója, Csernus-Lukács László, a Csőszer-Komplett Kft. ügyvezetője és Dömsödi Imre, a Szentesi Séf Kft. vezetője dolgozik az új elnök mellett.

– Korábban is jó volt a kapcsolatunk eredményes volt a közös munka, ami remélem a jövőben sem fog változni. Úgy látom, hogy nagyon jól van összeválogatva az elnökség, mert minden szektor képviselteti magát, legyen szó a kereskedelemről, az iparról vagy a szolgáltatói szektorról, minden területről van egy-egy meghatározó szentesi cég – értékelte a csapatot a kamara térségi vezetője. Hozzáette még, hogy sok segítséget kap a tagoktól és támaszkodhat a helyi képviseleti iroda munkatársaira is. - Sülyös Edit viszi a napi dolgokat, jól együtt tudunk működni – jegyezte meg.

Rendkívüli helyzetben

Nagypál Szilárd kitért arra is, hogy az irodának sok munkát adnak a járványhelyzet miatt megváltozott körülmények is. – Több helyen is azt látom, hogy a koronavírus járvány nehéz helyzet elé állítja azokat a kisebb vállalkozásokat, amiknek nincs elég tartalékuk, vagy már korábban is nehezen működtek. Lassul a gazdaság, csökkennek az árbevételek, a rendelésállomány, jelentősen csökken a szolgáltatások igénybevétele, félő, hogy sok vállalkozás működési válik bizonytalanná. Úgy látom, hogy az emberek is kevesebbet költenek, inkább megtakarítanak – értékelte a helyzetet Nagypál Szilárd. 

A térségi vezető elmondta, a kereskedelmi és iparkamara is azon van, hogyan tudnák segíteni a vállalkozásokat a kialakult helyzetben. –Kedvezményes hiteleket kínálunk, egyszerűbb, enyhébb feltételekkel, mint a pénzintézetek. Az a kérdés is felmerült legutóbb, hogy az eddigi beruházási célú kamatmentes konstrukciók fel nem használt keretét át lehetne csoportosítani a nehéz helyzetbe került cégek megsegítésére, de ezt még alaposan végig kell gondolni – részletezte Nagypál Szilárd. 

Nagy segítség a Széchenyi kártya

A térségi elnök elmondta, a Széchenyi kártya igénylések jelentik az irodák forgalmának túlnyomó többségét, az ügyfélszolgálatokon a korlátolt személyes kapcsolattartási lehetőségek mellett is folyik a munka. Az új Széchenyi kártyák igényléseit egyébként november végéig kell lezárni, decemberben pedig a lejáró kártyák meghosszabbítása miatt várható majd megnövekedett forgalom.

– Ezzel is segíti a vállalkozásokat a kamara, hogy helyben lehet ügyet intézni, a szentesi mellett a csongrádi iroda is egyre jobban kezd beindulni. Úgy látom, hogy a Széchenyi kártya is nagy segítség, egyre többen keresik, érdeklődnek felőle. A kamarai tagok száma is bővül, ezt szeretném folytatni, hogy minél több vállalkozást tudjunk elérni és segíteni. A vállalkozások is egyre inkább látják, hogy milyen előnyökkel jár a kamarai tagság. Érdemes ide tartozni – összegzett Nagypál Szilárd.