Már elérhető az adózási mód választását segítő NAV-kalkulátor

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közétételre került a PM által validált kalkulátor, segítve azokat a vállalkozókat, akik az új KATA törvény szerint nem választhatják az új tételes adózási formát és helyette az átalányadózás vagy a vállalkozói jövedelem szerint adózás közül kell dönteniük.

A kalkulátor működéséről információkat ezen a linken olvashatnak, illetve a kalkulátor letöltése is a megadott linken keresztül lehetséges.

A kalkulátorral az éves vállalkozói bevétel összegének megadása alapján egyszerűen kiszámítható

  • a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadó,
  • illetve a vállalkozói jövedelem szerinti adózás

alkalmazása esetén fizetendő közterhek (szja, járulék, szociális hozzájárulási adó, helyi iparűzési adó) összege.

A kalkulátor a legegyszerűbb eseteket kezeli, a számítások tájékoztató jellegűek.

A kalkulátor nem számol az összevont adóalapba tartozó, átalányban megállapított jövedelemre, illetve vállalkozói kivétre érvényesíthető kedvezményekkel (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény), ugyanakkor az átalányadózással kapcsolatos számítások elvégzésekor az átalányban megállapított jövedelem adómentes részét figyelembe veszi.

A kalkulátor a vállalkozói jövedelem szerinti adózásnál (általános szabály) a fizetendő adót csökkentő kedvezményeket, és az osztalékadó alapját esetlegesen csökkentő módosító tételeket sem veszi figyelembe. 

Forrás: Pénzügyminisztérium – Nemzeti Adó- és Vámhivatal