Hitelmoratórium, kamatstop, fejlesztések és hitelek a vállalkozói fórumon

Hitelmoratóriumról, kamatstopról, támogatott vállalkozói hitelekről, turisztikai lehetőségekről és a vállalkozások digitalizációját és innovációját segítő nonprofit intézmény létrehozásáról is szó esett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségi Szervezetének október 20-ai vállalkozói fórumán. A rendezvényen emellett átadták a térségi gazdasági önkormányzat Mórahalom Térségért Díját is, melyet Bonifert Gábor, a Mediaworks Hungary Zrt. regionális lapmenedzsere vehetett át.

A mórahalmi polgármesteri hivatal dísztermében megtartott programon köszöntőjében Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a város gazdasági adottságait elemezve kiemelte, hogy a mórahalmi járásban 1700 regisztrált vállalkozás van, ebből 457 Mórahalmon található, a cégek közül pedig a járásban 26, a városban pedig 12 olyan vállalkozás van, amelynek árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot. A járásban meghatározónak számít a turizmus teljesítménye, ugyanis megyei szinten a vendégéjszakák számának 11 százaléka itt jelenik meg, így Szeged után második helyen áll a térség a megyében. 1997-ben az ipari park megépülésével indult meg az iparosodás a városban, azóta a parkban igen jelentős fejlesztések valósultak meg. Ez a jól látható fejlődés ösztönözte arra a kamarát, hogy képviseleti irodát nyisson a településen.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a fórumot megnyitó beszédében jelentette be, hogy hitelmoratóriumot és kamatstopot kérnek a kormánynál a kkv-k védelme érdekében. Erre amiatt van szükség, mert a jegybank múlt pénteki bejelentését követően a vállalkozói hitelek árazásában meghatározó 3, 6 és 12 havi BUBOR egyaránt 16%-ra emelkedett, így ma a hitelek esetében 20 százalék feletti kamattal kell számolniuk a vállalkozóknak. Kitért a KATA-törvény változásának hatásaira is, melyről elmondta, hogy a korábbi 450 ezer katás vállalkozóból 110 ezer az új katában tudta folytatni, 120 ezren az átalányadózást választották, míg a vállalkozásukat szüneteltetők januárig dönthetnek arról, hogy melyik egyszerűsített adminisztrációval járó adózást választják.

A válságban nincsen normativitás - ezzel a Demján Sándor idézettel kezdte mórahalmi előadását Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Szólt arról is, hogy igazságtalannak tartja, hogy a koronavírus válság után enyhülés helyett egy újabb, több tényező által előidézett válság érkezett. Szerinte kiemelten fontos kérdés, hogy mi lesz a hitelezéssel a Magyar Nemzeti Bank múlt heti bejelentéseit követően. Betonfalnak nevezte a 20, sőt akár több mint 28 százalékos kamattal igényelhető vállalkozói hiteleket, mivel azok költségét kitermelhetetlennek véli. Emiatt még nagyobb szerepe lesz a támogatott hiteleknek - mondta. A KKV-k védelmét szolgálhatja a kamara által kezdeményezett kamatstop és hitelmoratórium, mely biztonságot nyújthat a vállalkozóknak. Ha ugyanis leáll a hitelezés, akkor hitel nélkül a vállalkozásnak esélye sem lesz felkészülni a napi működésre, a napi életre, sőt a fejlesztésekre sem.

Kiemelten kezelik a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok és lehetőségek kérdését Mórahalmon, melyek a gazdaság-, térség- és településfejlesztés alappilléreinek számítanak - mondta előadásában Nógrádi Zoltán, a homokhátsági település polgármestere. A további fejlődés előmozdítására pedig a határ magyar és vajdasági oldalán működő kisvállalkozások digitalizációját és innovációját segítő nonprofit intézmény létrehozását tervezi a helyi önkormányzat. Hozzátette, a Homokhátságon és Vajdaságban azonos ágazatban vagy beszállítói kapcsolatrendszerben együttműködő vállalkozásokat az országhatár „átjárhatóságának” javításával segítenék, melynek egyik legfontosabb eszköze a digitalizáció lehet. Szerinte ugyanakkor még mindig akadnak kiaknázatlan erőforrások az utóbbi évtizedekben rohamosan fejlődő turisztikai ágazatban is. A továbblépésben pedig fontos lehet egy egységes Szeged, Szabadka, Makó, Mórahalom turisztikai régió kialakításának.

Ezt követően Fehér Éva, a CSMKIK Mórahalom Térségének elnöke ismertette a GINOP és GINOP plusz program lehetőségeit és azokat a fejlesztéseket, amelyekkel a kkv-k hatékonyabban tudnak a meghirdetett forrásszerzési pályázatokon indulni. Kitért a digitalizációra, így a honlapfejlesztés és a vállalatirányítási rendszerek fontosságára és az akkreditált klasztertagságra mint előnyre. Összefoglalva 7-8 millió forint önerő előkészítést javasolta egy-egy vállalkozásnak, melyet a nagyobb beruházásokat célzó pályázatok előkészítésére kellene fordítaniuk.

A programon előadást tartott Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatóságának programigazgatója is. A vezető előadásában kitért arra, hogy az idei év első 9 hónapjában 31,2 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták hazánkban, több mint másfélszerese az előző évi adatnak. 670 ezer vendégéjszakát számláltak Szegeden és térségében, 51 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Hozzátette, az őszi turizmus élénkítése érdekében marketingkampányt indítottak, amiben a hazai bor és gasztronómia, valamint az épített örökség kap hangsúlyt.

Rigó Fanni, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. projektvezetője öt fejlesztést mutatott be: a Magyar Multi Programot, a Modern Mintaüzemet, az Evolúció Programot, a VALI-t és a Tanítsunk Magyarországért projektet. A Magyar Multi program előminősítő rendszer, míg a Mintaüzem és a Modern Gyárak éjszakája mintagyárakkal, mintaüzemekkel és mintaműhelyekkel segíti a hazai és nemzetközi versenyképességet, így az IFKA egyik legkeresettebb projektje. Az Evolúció és Második Esély (Vállalkozói Újrakezdés) Program díjmentes cégdiagnosztikát és fejlesztési lehetőségeket kínál a jövőtervezésben tanácsot igénylő vállalatoknak, illetve bizalmi alapon segítséget nyújt a generációváltásban és az ehhez kapcsolódó folyamatokban online, illetve személyesen. A VALI vállalkozói információs portált is bemutatta, amely cégre szabottan fejlesztési forrásokról, képzésekről, lehetőségekről, minősített szakértőkről tájékoztat és felkészít a jövőbeli pályázatokra. A Tanítsunk Magyarországért pedig egy soft program, amellyel egyetemisták bevonásával a térségi hátrányos helyzetű középiskolások pályaorientációját támogatják.

A rendezvény végén került átadásra a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségi Szervezetének Mórahalom Térségéért Díja. Az elismerést Bonifert Gábor, a Mediaworks Hungary Zrt. regionális lapmenedzsere, a Délmagyarország korábbi főszerkesztője vehette át. Bonifert Gábornak az elmúlt években kiemelt szerepe volt abban, hogy a megyei gazdasági önkormányzat, továbbá Mórahalom és térségének fejlődése, az arról szóló hírek a megye szerte kiemelt figyelmet kaptak a Délmagyarország napilapban, valamint annak online felületén keresztül. Emellett a média és marketing szakember nagyban hozzájárult a kamara Mórahalom térségi szervezetének aktivitásainak bemutatásához is.

Közzétehető előadások:

Galéria