Mondja el véleményét a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet tervezetről!

A csomagolásra vonatkozó uniós irányelvek hazai implementálása folyamatban van, és már a vállalkozások is véleményezhetik a kapcsolódó rendelet tervezetét. A felmerülő észrevételeket április 19-ig várjuk.

Az Európai Bizottság 2022. november 30-án bemutatta rendelet tervezetét az (EU) 2019/1020 rendelet és az (EU) 2019/904 irányelv módosításáról, valamint a 94/62/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről.

A magyar nyelvű rendelet tervezet és a hatásvizsgálat összefoglalójának fordítása a jelzett linkeken elérhető.  

Célja a csomagolással és csomagolási hulladékkal való gazdálkodásra vonatkozó eltérő nemzeti intézkedések összhangba hozása azok környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásának megakadályozása vagy csökkentése érdekében. A rendelet tervezet egyszerre kíván hozzájárulni az alapanyagok gazdaságos helyettesítéséhez, a másodlagos nyersanyag piac létrejöttéhez a csomagolási anyagok hasznosíthatósága biztosításán, valamint a hulladék visszagyűjtésén keresztül, illetve le kívánja csökkenteni a csomagolóanyag használatot.

A rendelettervezettel kapcsolatban egy átfogó magyarországi hatástanulmány elkészítését tűzte ki célul az Energiaügyi Minisztérium Kiemelt Hulladékáramok Főosztálya, amely a javaslat várható hatását a hazai iparági szereplőkre (gyártók, kereskedők) tényszerűen felméri és javaslatot fogalmaz meg a tárgyalások során képviselendő, a hazai érdekeknek megfelelő konkrét célszámok és határidők tekintetében.

A tervezettel kapcsolatban felmerülő vállalkozói észrevételeket 2023. április 19-ig várjuk a piti.eniko@csmkik.hu email címen, vagy a 06 30/738-3954-es telefonszámon.