MNB felmérés a koronavírus gazdasági hatásairól

A globális koronavírus járvány okozta gazdasági hatások negatívan érintik a vállalatok mindennapi működését. A megfelelő válaszlépések azonosítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatként kezeli, hogy folyamatosan nyomon kövesse a gazdaságban zajló folyamatokat. Különösen fontos a koronavírus hazai mikro-, kis- és középvállalatokra gyakorolt hatásainak átfogó és aktuális követése, ezért a jegybank a járvány kitörésétől kezdődően negyedévente felmérést végez a Magyarországon működő vállalkozások körében.

Az eddigi felmérések főbb eredményeit az MNB munkatársai szakmai cikkben foglalták össze, amely IDE kattintva érhető el.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában kéri az MNB a vállalkozások együttműködését kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a koronavírus vállalkozására gyakorolt hatásairól.

Az MNB kérdőívet 2020. szeptember 30-ig van lehetőség kitölteni IDE kattintva. A kitöltés mintegy 20 percet vesz igénybe.

Az adatszolgáltatás nem kötelező, az abban való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a vállalat azonosítására alkalmas kérdéseket. Az adatgyűjtés statisztikai célból történik. A válaszokat összesítve dolgozzák fel, amelyekből egyedi adatokat nem tartalmazó elemzések készülnek. Amennyiben a felmérés kapcsán kérdésük merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a vallalatifelmeres@mnb.hu e-mail címen keresztül.