MKIK Gazdasági Évnyitó: konzultáció indul az újranyitásról és új vállalkozói hitel is érkezik

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Duna World televíziós csatornán tartotta meg Gazdasági Évnyitóját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara(MKIK). A 2021. február 4-i rendezvényen az újranyitás lehetőségéről, a gazdaság helyzetéről és a kilábalásról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály gazdasági miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke.

PARRAGH LÁSZLÓ: A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSÁHOZ GYORS INTÉZKEDÉSEKET KELL HOZNI

Magyarország az Európai Unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt egyes ágazatai sérülékennyé váltak, a bajba került iparágak, az érintett vállalkozások megsegítése továbbra is szükséges - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön az MKIK Gazdasági évnyitó 2021. évi online fórumán.

A kamara elnöke a makrogazdasági veszélyek közül egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, lánctartozások alakulnak ki, csődhullámok lehetnek, a munkanélküliség és a munkaerőhiány egyszerre lehet jelen, a keresetek növekedése lassulhat az infláció növekedése mellett, és a vállalkozások digitális fejlettsége gyenge, alacsony az innovációs hajlandósága, az exportpiac alakulása a nemzetközi piacok helyreállásától függ. Azzal számolnak, ha a vírusválság nyár végére véget ér, akkor még ebben az évben szép eredményeket lehet elérni - fogalmazott Parragh László.

Az MKIK elnöke kitért arra is, hogy a kamara és a Fidesz 2010-ben megállapodott a gazdaság rendbetételéről, mindkét oldal tartotta a szavát, ezért az együttműködés alapján jelentős eredményeket tudtak elérni. Az elnök szerint a megállapodás megújítása időszerűvé vált, ezért javasolják annak átgondolását. A megállapodásban a világ elvárásait is figyelembe véve koncentrálni kell a digitalizációra a zöld- és a fenntartható gazdaság megteremtésére, folytatni kell a hazai tulajdonú vállalkozások erősítését, főleg azokban az ágazatokban, amelyek a nemzetgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak, ilyen például az élelmiszeripar, az építőipar, a járműipar, a védelmi és űripar - fogalmazott a kamara elnöke. védelmi és űripar - fogalmazott a kamara elnöke.

Parrag László felidézte a kamara szerepét a válságkezelésben, vállalkozói véleményeket, javaslatokat tették a kormánynak. A kormányzati intézkedésekben sok helyen visszaköszönt a kamarai javaslat, például a munkahelyi programokban, az érintett kiemelt ágazatok támogatásában, a cégek finanszírozásában a kamara rendszerének szerepvállalásában.

Kiemelte: a Széchenyi Kártya Program 18 éve létezik, erős a vele szembeni vállalkozói bizalom, ezért a programot folytatni kell, hiszen az elmúlt 18 évben 450 ezer vállalkozáshoz jutottak el hitellel, tavaly 26 ezer hitelügyletet kötöttek 600 milliárd forint értékben.

Parragh László hangsúlyozta, továbbra is széleskörű összefogásra van szükség a problémák áthidalására, elkerülhetetlen a bajban lévő ágazatok közvetlen megsegítése, a bürokratikus terhek mérséklése, a növekedésbarát adórendszer finomhangolása, a kutatás- és innovációs tevékenység támogatása, a digitalizáció segítése. A gazdaság újraindításához gyors intézkedéseket kell hozni, a forrásokat pedig célzottan kell felhasználni - javasolta a kamara elnöke.

VARGA MIHÁLY: A BERUHÁZÁSOK ALAPOZZÁK MEG A KÖVETKEZŐ ÉVEK NÖVEKEDÉSÉT

A beruházási ráta magas szinten tartása alapozza meg a következő évek növekedését - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: a járvány idején a magyar gazdaságvédelem elsősorban a beruházási ráta magas szinten tartására koncentrált, arra, hogy magas maradjon a nemzetgazdasági és az állami beruházások aránya is. Ez adta az elmúlt években a gazdasági növekedés jelentős lendületét. Jól látható, hogy 2020 első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházásokban európai összevetésben a második helyen, míg az állami beruházások arányát tekintve az első helyen volt a magyar gazdaság - mondta.

Kijelentette: ebben van jelentős előnye az országnak, és ez alapozza meg a következő évek növekedését. Varga Mihály szerint az idei második negyedév lesz a fordulópont, amikor már kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés.

ORBÁN VIKTOR: KONZUULTÁCIÓ INDUL AZ ÚJRANYITÁSRÓL

Az eseményen Orbán Viktor Miniszterelnök elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv február 1-jéig tartott. A gazdasági újraindítási akcióterv 3 ütemben zajlik, idén januárban indult és októberig tart. Kiemelte, hogy nagy reményekkel vágtak neki a 2020-as évnek, komoly rekordokat sikerült elérni. A járvány beütésekor az államadósság alacsony volt, a foglalkoztatottság magasan volt, a jövedelmek növekedtek. Ám beütött a járvány, s megnyitotta a védekezés korszakát. Nagy gyomrost kapott a gazdaság – folytatta a kormányfő. 

Emlékeztettet, hogy hitelmoratóriumot vezetett be a kormány a gazdaságvédelmi akciótervben, ami 50 ezer kis- és középvállalkozást érintett. Szólt a bértámogatásról, a szociális hozzájárulási adó és az iparűzési adó elengedéséről is, melyeknek köszönhetően 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel azelőtt (mintegy 4,5 millió ember). Ebben csak a csehek előzik meg Magyarországot az unióban.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy február közepén konzultációt indítanak a nyitásról. A felmérést követően március és április elején születhetnek olyan döntések, melyek segíthetnek visszatérni a szabadabb élethez, de ehhez addig fegyelmezett védekezésre van szükség. Ugyanakkor bejelentette, hogy jön egy új hitelkonstrukció is, amelynek lényege, hogy 10 évre 10 millió forintig 0 százalékos kamattal nyújtanak hitelt azoknak a kkv-knak, amelyek e nélkül nem maradnának életben. A konstrukció törlesztésére pedig 3 év moratórium lesz, tehát csak 3 év után kell megkezdeni a törlesztést.

A teljes gazdasági évnyitót itt nézheti vissza.