Miért fontos az EU-nak a kiberbiztonság?

Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaló arról, hogy miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.

Az elmúlt években felgyorsult a gazdaság és a társadalom digitális átalakulása: 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, szemben a 2017-es 27 milliárddal. Addigra elérhetünk odáig, hogy a 6 éven felüliek 90%-a jelen lehet az online térben. Ahogy a digitális és a fizikai jelenlét egyre inkább összefonódik, úgy kell új veszélyekkel is számolni.

Kibertámadások, kiberbiztonság, kibervédelem

  • A kibertámadások során megkísérlik ellopni, megsemmisíteni, vagy leleplezés céljából közzétenni az információkat, a cél a számítógépes rendszerek és hálózatok megzavarása vagy megsemmisítése.
  • A kiberbiztonság magában foglalja az információs- és kommunikációs biztonságot, az üzemeltetési technológiát és a digitális rendszerek biztonságához szükséges informatikai platformokat.
  • A kibernetikai védelem a polgárokra, intézményekre és kormányokra irányuló fenyegetések elleni védekezési stratégiákat jelenti.

Kiberfenyegetések az Unióban: egyéni és társadalmi költségek

A távmunka, az online vásárlás és az online kapcsolattartás gyakorisága meredeken emelkedett a lezárások során. Mindezek az emberek javára válhatnak, támogathatják a gazdaságot és a covid utáni helyreállítást is. Ugyanakkor nőtt a rosszindulatú számítógépes tevékenységek száma is.

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat vagy zsaroljanak szervezeteket, miután letiltották informatikai rendszereiket és adataikat.

A biztonságos kibertér az EU digitális, egységes piacának alapja. A 2019 -es Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) megmutatta, hogy a biztonsági aggályok az uniós internetezők felét korlátozták vagy megakadályozták abban, hogy valamilyen online tevékenységet végezzenek. A 2020-ban végzett felmérés szerint az internetező uniós polgárok 39%-a tapasztalt biztonsági problémákat.

Arról, hogyan védheti meg magát a kiberbűnözéssel szemben itt írtunk, míg a legfőbb kiberbiztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban itt tudhat meg többet.

A kibertámadások által okozott károk túlmutatnak a gazdaságon és a pénzügyeken, mivel veszélyeztetik a társadalom alapvető működését.

Az alapvető szolgáltatások és kritikus ágazatok, mint a közlekedés, az energiaszolgáltatás, az egészségügy és a pénzügyek egyre inkább függnek a digitális technológiáktól. Az internethez kapcsolódó fizikai eszközök számának növekedésével ez már élet-halál kérdéssé teheti a kiberbiztonságot.

A támadók az alapvető szolgáltatásokat fenyegetik a kórházak elleni kibertámadásoktól - amelyek a sürgős orvosi beavatkozások elhalasztását okozzák - egészen az elektromos hálózatok és a vízellátás elleni támadásokig.

A kibertámadások a demokratikus államok és intézmények ellenálló képességét tesztelik, és közvetlenül az EU békéjét és biztonságát veszik célkeresztbe.

Kiberbiztonság az EU-ban

Az EU-ban működő vállalkozások és szervezetek jóval kevesebbet költenek kiberbiztonságra, mint amerikai társaik. Az Európai Unió a kiberbiztonság megerősítésén dolgozik. A Parlament és a Tanács tárgyalói 2022 májusában megállapodásra jutottak arról az irányelvről, amely célja az EU ellenállóképességének erősítése. „Cselekednünk kell, és ellenállóbbá kell tennünk vállalkozásainkat, kormányainkat és társadalmunkat az ellenséges kiberműveletekkel szemben” - mondta Bart Groothuis (Renew, holland), a szabályokról szóló jelentés vezetője.

Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, utolsó frisstés 2022. július 28.