Milyen ellenőrzésekre számíthatnak a vállalkozások?

Cikkünkben összefoglaltuk az aktuális hatósági ellenőrzési terveket, kiemelve azokat az ágazatokat, ahol célzott ellenőrzésekre számíthatnak az érintett vállalkozások.

Hatósági ellenőrzések Csongrád-Csanád megyében

Az éves hatósági ellenőrzési terv részletezi, hogy az egyes járási hivatalok, illetve hatósági osztályok milyen ágazazotokban pontosan mit ellenőriznek. A megyei ellenőrzési terv ITT érhető el.

A dokumentum alapján elmondható, hogy az egyéni vállalkozók jogszerű működésének ellenőrzésére szinte az egész megyében számíthatnak a vállalkozók. Több helyen is célzott elenőrzésre számíthatnak az autószerelők, autóbontók, az élelmiszert előállító, és forgalmazó vállalkozások, a webshopok, az építőipari vállalkozások. Kiemeleten vizsgálják a kozmetikai termékekek, és a veszélyes anyagokat is.

-A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal az egyéni vállalkozók jogszerű működését ellenőrzik, további célterületek: gyógyszer-forgalmazás és -felhasználás helyszíni, engedélyköteles élelmiszer-előállítók, élelmiszer forgalmazók, vendéglátók, közétkeztetők, tistermelői élelmiszer-előállítás és -forgalmazás, takarmány-előállító és -forgalmazó létesítmények.

-A Kisteleki Járási Hivatal a 101101-110703 szakmakód számú élelmiszeriparban, a 452001-452008 szakmakód számú gépjárműjavításban, -karbantartásban, és a 383103 szakmakód számú gépjármű bontásában, a 551001-559007 szakmakód számú szálláshelyszolgáltatásban, és a 411001-439918 szakmakód számú épületek építésében tevékenykedő egyéni vállalkozók ellenőrzéset folytatja az idei évben.

-A Szegedi Járási Hivatal ellenőrzési célterületei: Gépjárműjavítás, -karbantartás (452001-452008), Gépjármű bontása (383103), Szálláshely-szolgáltatás (551001-559007), Épületek építése (411001-439918).

-A Szentesi Járási Hivatal 432204 ÖVTJ kódú (Gázkészülék szerelés) tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, az üzletszerű társasházkezelői, ingatlankezelői tevékenységet végzőket, pékségeket, építőanyag-kereskedőket, az interneten forgalmazott potencianövelő és az interneten, üzletben vagy fitness teremben forglamazott zsírégető termékeket, a webáruházakban elérhető szempillanövesztő kozmetikai készítményeket, az üzletekben forgalmazott babapopsikrém/törlőkendő kozmetikai termékeket, és a kiskereskedelmi egységekben forgalmazott veszélyes anyagokat és keverékeket ellenőrzi.


Munkavédelmi és módosított foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések

A 2021. évi munkavédelmi és módosított foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési terv határozza meg a főbb ellenőrzési területeket, mely ide kattintva érhető el.

A főbb ellenőrzési időszakok, és célterületek:

-2021. szeptember 30-ig tart országosan az „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata".
-A június-júliusi időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét ellenőrzik, különös tekintettel a harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatására.
-Szeptember és október hónapban a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, és a takarítási tevékenységet végzó munkáltatók számíthatnak ellenőrzésre.


Adóhivatali ellenőrzések


A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2021 májusától a kivás adózókat ellenőrzik. A NAV munkatársai elsősorban a foglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezményeket, az elhatárolt veszteséget, illetve az új beruházások elszámolását vizsgálják.

A 2021-es évben az alábbi jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatokban számíthatnak a vállalkozások ellenőrzésre:
- elektronikus kereskedelem,
- élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya),
- építőipar,
- használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint a gépjárműjavítás,
- ingatlanközvetítés,
- számítástechnikai termékek kereskedelme,
- turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
- zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem.

A részletes ellenőrzési terv ITT érhető el, az aktuális célellenőrzések frissített listája pedig ITT követhető.