Mi várható 2021 első felében az Európai Parlamentben?

Az Európai Unió elsőszámú célkitűzése a koronavírus-járvány okozta válság enyhítése, de az idei év prioritásai között szerepel a klímaváltozás elleni küzdelem is. Az alábbiakban egy összefoglaló található arról, hogy mi várható az Európai Parlamentben.

Az EU-s költségvetés és a helyreállítási terv

A Parlament 2020 decemberében jóváhagyta a 2021-2027 közötti hosszú távú uniós költségvetést, valamint a 2021-es büdzsét is. A képviselők most azon dolgoznak, hogy az uniós források mielőbb eljussanak azokhoz az emberekhez és vállalkozásokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A költségvetéshez kapcsolódóan elfogadtak egy mechanizmust is, amely lehetővé teszi, hogy az EU megvonja a forrásokat azoktól a tagállamoktól, amelyek kormányai nem tartják tiszteletben a jogállamiságot. Az EP állásfoglalásában kijelentette, hogy ennek január elsejétől, késedelem nélkül életbe kell lépnie.

Fenntarthatóság és átállás a zöld gazdaságra

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódóan számos javaslatot megvitatnak majd a képviselők, a körforgásos gazdaság megvalósításától és a biológiai sokféleség védelmétől a károsanyag-kibocsátáson át az erdőstratégiáig.

Éghajlatváltozás elleni küzdelem

Az EU azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re klímasemlegessé válik a kontinens. A képviselők egyik fő célja, hogy az uniós klímatörvényről zajló tárgyalások során ez a vállalás kötelező érvényűvé váljon. Az EP célja, hogy 60%-kal csökkenjen a károsanyag-kibocsátás Európában 2030-ra.

Digitális szolgáltatások

2021 lesz az online platformok szabályozásának éve. Az EU a digitális szolgáltatásokról szóló törvény kialakításán dolgozik, az online térhez igazodó iránymutatásokat fogalmaz meg, és jobb, biztonságosabb digitális környezetet biztosít a felhasználók és a vállalatok számára. A Parlament prioritásai között szerepel például, hogy ami offline illegális, azt online is illegálisnak kell tekinteni.

Mesterséges intelligencia

2021 elején ismerteti a Bizottság a mesterséges intelligenciára vonatkozó új javaslatait, amelyek a technológia etikai, jogi és társadalmi-gazdasági aspektusait szabályozná, valamint hozzásegítené Európát, hogy a fejlesztések élvonalába kerüljön.

Migráció

A Parlament a közös menekültügyi szabályokra vonatkozó javaslatokat vizsgálja majd. A Bizottság által javasolt új intézkedések célja az EU külső határainak védelme mellett a jelenlegi menekültügyi eljárások javítása a tagállamok közötti felelősség megosztásával és a szolidaritás erősítésével,

Európa jövője - konferenciasorozat

Az EU Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot indít, amelynek célja, hogy megvizsgálja, hogyan újulhat meg az Unió és hogyan kerülhet közelebb az emberekhez. A konferencia kezdő időpontja a Covid19 miatt kicsit késik, de várhatóan 2021 első felében indulhat. A kezdeményezéssel az Unió felmérné, hogy milyen főbb kihívásokkal kell majd szembe néznie a következő időszakban, és hogyan tud ezekre felkészülni. A konferenciasorozatot a következő két évre tervezik, a civil társadalom képviselőinek bevonásával.

Mezőgazdaság

Átalakítás alatt van a közös uniós agrárpolitika, a jelenlegit felváltja majd egy új keretszerződés. A képviselők a decemberi plenáris ülésen szavazták meg a javaslatot, amely a zökkenőmentes átállást segíti, az új szabályok életbe lépéséig.

EU4Health - az EU az egészségügyért

2021-ben új programot indít az EU, amelynek célja, hogy Európa egészségügyi rendszerei felkészüljenek a Covid19-járványhoz hasonló, határokon átnyúló válságokra.

Az EU katasztrófavédelmi rendszere

Növelni kell az Unió polgári védelmi képességét az EP szerint, hogy felkészülhessen az olyan egészségügyi válságokra, mint a koronavírus-járvány. Az EU polgári védelmi rendszere egy közös uniós segítségnyújtó rendszer, az EP ezt erősítené meg.

 

Forrás: az Európai Parlament Sajtószolgálata, 2021. január 4.