Mesterségek dicsérete könyvbemutató

A Mesterségek dicsérete – 130 éves a kereskedelmi és iparkamara Szegeden (Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) című könyv bemutatóját 2021. szeptember 8-án 15 órakor rendezzük meg a Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1–4.), 1. emeleti közösségi terében. A könyvbemutató beszélgetésen Nyilas Péter, a kötetben megjelent szakmatörténeti írások szerzője, dr. Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nemesi Pál, a kamara korábbi elnöke, Szeri István, a kamara tiszteletbeli elnöke és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója vesz részt.



A könyvről
A szegedi kamara létesítését Baross Gábor közlekedési és kereskedelmi miniszter rendelte el 1890. február 10-én keletkezett leiratában, és ennek eredményeként, immár 130 éve, 1890. szeptember 7-én került sor a Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara alakuló közgyűlésére.
Az évforduló remek apropót adott arra, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a több mint 10 éve a szervezettel együttműködő Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár gyűjteménykötetbe foglalja azokat a régi mesterségekről szóló, sokszor humoros motívumokat magán viselő írásokat, melyek a kamara lapja, a Kamarai Futár hasábjain jelent meg hónapról hónapra Nyilas Péter tollából.

A Somogyi-könyvtárban őrzött korabeli dokumentumokra épülő, könnyed hangvételű, szórakoztató írások számos érdekességet, adatot tartalmaznak a város kisiparának történetéből, emléket állítanak elfeledett kézműveseknek és mesterségeknek.