Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok

A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások visszaszorították a legális és az illegális bevándorlást is, mivel az országok lezárták a határaikat, korlátozták a legális bevándorlás útvonalait és visszafogták a menekültek befogadására irányuló programokat.

Az EU menekültügyi rendszerének súlyos hiányosságai akkor mutatkoztak meg először, mikor 2015-ben több mint egymillió menedékkérő és bevándorló érkezett. A migrációs válságra adandó válaszként a Parlament javaslatokat dolgozott ki egy igazságosabb és hatékonyabb európai menekültügyi politika kialakítása érdekében.

Az alábbiakban az összes fontos adat megtalálható az európai migráció kapcsolatosan, hogy kik a migránsok, mit tesz az EU azért, hogy szembenézzen a helyzettel, és ez milyen pénzügyi következményekkel jár.

Ki számít menekültnek, ki menedékkérőnek?

Menedékkérő az a személy, aki menedékjog iránti hivatalos kérelmet nyújtott be egy másik országban, mert attól tart, hogy élete hazájában veszélyben forog.

Menekült az a személy, akit faji vagy vallási okok, nemzeti hovatartozása, politikai meggyőződése vagy egy adott társadalmi csoportba való tartozása miatti üldöztetéstől való megalapozott félelméből kifolyólag fogadó országában menekültként fogadtak el és ismertek el. Az EU-ban a kvalifikácós irányelv határozza meg a nemzetközi védelem megadására vonatkozóan iránymutatásokat.

Jelenleg a harmadik országbeli állampolgároknak abban az uniós tagállamban kell védelemért folyamodniuk, ahol először beléptek az Unió területére. A kérelem benyújtásával menedékkérőkké válnak. Akkor kapják meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját, ha a nemzeti hatóságok kedvező döntést hoznak.

A migráció lehetséges okairól szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.


Menekültügyi határozatok az EU-ban

2020-ban 471 300 menedékjog iránti kérelem volt az EU-ban, ami 32,6% -kal kevesebb, mint 2019-ben. 2018-ban 634 700 ilyen dokumentumot tartottak nyilván, ami lényegesen alacsonyabb, mint a 2015-ben és 2016-ban regisztrált több mint egymillió kérelem.

Az első menedékkérelmüket leadók száma 34%-kal csökkent az EU-ban, kivéve Ausztriát, ahol a kérelmek 17,5%-kal nőttek a 2019-es adatokhoz képest. Németországban és Franciaországban a számok jelentős mértékben csökkentek, de 2020-ban Németország 102 500 elsőként leadott menedékkérelemmel továbbra is fő célország. Ezt követi Spanyolország 86 400 kérelemmel és Franciaország 81 800 kérelemmel, megelőzve Görögországot, ahová 37 900 kérelem érkezett és Olaszországot, ahol 21 200 ilyen dokumentumot adtak be.

2020-ban továbbra is a szírek alkotják az EU menedékkérőinek legnagyobb csoportját (15,2%), míg az afgánok tették ki az első menedékkérők 10,6% -át, a venezuelaiak 7,3%-ot, míg a kolumbiaiak 7,0%-ot.

A kérelmek számának legnagyobb csökkenését Albániában (-70,8 %), Grúziában (-65,6 %) és Iránban (-62,3 %) regisztrálták.

Az EU-ban 2020-ban az első alkalommal menedékkérők több mint háromnegyede (78,7 %) 35 év alatti volt, míg kísérő nélküli kiskorúaktól 13 600 kérelmet nyújtottak be.

 

8 éves mélyponton a szabálytalan határátlépések

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség gyűjti össze az EU külső határainak illegális átlépésére vonatkozó, a nemzeti hatóságok által nyilvántartásba vett adatokat. 2015-ben és 2016-ban több mint 2,3 millió illegális határátlépést regisztráltak. Ezek száma 2020-ban 124 000-re csökkent, ami a legalacsonyabb érték 2013 óta és 13% -os csökkenést jelent 2019-hez képest.

2021 első öt hónapjában azonban az illegális határátlépések száma Európa külső határain meghaladta a 47 100 -at, ami 47%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

A földközi-tengeri átkelés továbbra is életveszélyes, 2020-ban 1754 személy eltűnését/halálát jelentették, szemben a 2019-es 2095-el. A földközi-tengeri útvonalon (Olaszországba és Máltára) illegálisan érkezők száma majdnem megháromszorozódott, így ez a legaktívabb migrációs útvonal Európába. Több mint 34 100 illegális átkelés történt 2020-ban, szemben a 2019-es 11 500-zal. Az emberek többsége Lampedusába érkezett.

Sokan inkább a gazdasági problémáktól, mintsem a konfliktusoktól szenvedő országból érkeznek. Amíg a járvány véget nem ér és a gazdaság helyre nem áll, a rossz foglalkoztatási és egészségügyi kilátások továbbra is ösztönzőek lesznek az emberek számára az EU-ba való belépéshez.

 

Hogyan vélekednek az európaiak?

A migráció évek óta uniós prioritás. Számos intézkedést hoztak a bevándorlási hullám kezelésére és a menekültügyi rendszer javítására.

Egy 2019 júniusában készült másik Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy a bevándorlás volt az ötödik fő témakör, amely az európai választók szavazási döntéseit a májusi EP-választásokon befolyásolta (34%-uk tekintette fontosnak a bevándorlást; a további főbb témakörök pedig az alábbiak voltak: gazdaság, éghajlatváltozás, az emberi jogok és a demokrácia, valamint az EU jövője). A Parlament által 2020-ban készített felmérés szerint csökkent a migráció fontossága. A válaszadók közel fele (47%) tartja a témát az EU és a tagállami kormányok közötti nézeteltérések fő területének.

A menedékkérők 2015. évi megnövekedett beáramlása nyomán az EU jelentősen növelte a migrációs, menekültügyi és integrációs politikák finanszírozását. Az EU 2021–2017 közötti, hosszútávú költségvetésében 22,7 milliárd euró fordítanak a bevándorlás kezelésére és a határigazgatásra, szemben a 2014–2020 közötti bevándorlási- és menekültügyi 10 milliárd euróval.

Tudjon meg többet arról, hogy az EU hogyan kezeli a migrációt.

 

Menekültek a világban

Az üldöztetés, a konfliktus és az erőszak elől menekülő emberek száma világszerte elérte a 82,4 milliót. Ez egyenértékű azzal, mintha az Németországban minden férfi, nő és gyermek otthona elhagyására lenne kényszerítve. A gyermekek a világ menekültjeinek mintegy 42%-át teszik ki.

A legtöbb menekültet befogadó ország Törökország, Kolumbia, Pakisztán, Uganda és Németország. A világ menekültjeinek csupán 14%-át fogadják be a fejlett országok.

Tudjon meg többet a 2020-as uniós menedékkérelmekre vonatkozó adatokról, valamint az uniós országokban tartózkodó menekültek számára vonatkozó, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala által összeállított adatok.

A migráció lehetséges okairól ide kattintva olvashat többet.

 

Forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat