Megszűnnek a vásárlási idősávok, véget ért a veszélyhelyzet

Véget ért a márciusban kihirdetett veszélyhelyzet, június 18-tól elrendelésre került az egészségügyi válsághelyzet. Új védelmi intézkedések váltak hatályossá: megszűntek a vásárlási idősávok, megmaradt a kötelező maszkviselés bizonyos esetekben, és az 500 főt meg nem haladó zenés, táncos rendezvények megtarthatók.

Az új védelmi intézkedésekről szóló rendelet a Kormány 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendeletében jelentek meg, és az alábbi előírásokat tartalmazza a járványügyi készültségi időszak alatt:

Maszkviselés

A hatodik életévét be nemtöltött kiskorú kivételével mindenki köteles:

  • a tömegközlekedési eszközön, valamint
  • az üzletben történő vásárlás során

a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Zenés, táncos rendezvények

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.