Megújul a hulladékgazdálkodási rendszer

Megjelent a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvény: a hulladékgazdálkodási feladatok ellátása koncessziós modellben valósul majd meg, az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosának kompenzáció jár a hulladék átadásakor, és a jogsértőket ezentúl a kormányhivatalokon belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság szankcionálja.

Az Országgyűlés február 22-én fogadta el a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely a Magyar Közlöny 30. számában - 2021. február 25-én csütörtökön – megjelent.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a törvény célja, a körforgásos gazdaságra való átállás, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetése, és a visszaváltási rendszer kialakítása. A hulladékgazdasági tevékenység racionalizálását szolgáló jogszabályi módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvjuk a természeti kincseinket és megtisztuljon az ország.

Fontos kiemelni, hogy:

  • A hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az állam által meghatározott feladatokat – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánszereplő fogja elvégezni.
  • Az elfogadott szabályozás részletes eljárásrendet tartalmaz, amely az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban rögzíti, hogy az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosa részére kompenzációt szükséges nyújtani a hulladék átadásakor.
  • A hulladék újratermelődésének megakadályozását szolgálja az illegális lerakás szigorú szankcionálása. Márciustól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság - más szervekkel együtt - szigorúan büntetheti.
  • Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben. Az üveg és műanyag palackok, valamint a fémdobozok vásárlása esetén betétdíjat kell majd fizetni, amely a kiürült csomagolás automatás vagy kézi visszaváltó helyeken történő visszaváltása esetén teljes mértékben visszajár.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár részletes tájékoztatója az alábbi linken keresztül érhető el:
https://kormany.hu/hirek/klima-es-termeszetvedelmi-akcioterv-elfogadta-az-orszaggyules-a-hulladekgazdalkodast-megujito-torvenyt

Amennyiben érdeklődik a körforgásos gazdaság témája iránt, ajánljuk figyelmébe kapcsolódó kezdeményezésünk, a REFRAME projektet, melynek keretében a kis- és középvállalkozások megismerhetik a körkörös gazdaság folyamatát, és a gyakorlatban is alkalmazhatják azt. A projektről ITT olvashat bővebben.