Megjelentek az új szabályok az utazási irodai vagyoni biztosítékra

A Magyar Közlöny 2020. évi 233. számában megjelent az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet, amely módosítja a vagyoni biztosíték megfizetésével kapcsolatos szabályokat.

November 15-ig meghosszabbodik a határidő

Az utazási vállalkozóknak minden év október 31-éig kellett a következő évre tervezett értékesítési nettó árbevételét bejelenteni a Kormányhivatalnak. A módosítást követően ez a dátum idén november 15-e. Ezzel egyidejűleg kötelesek a kereskedelmi hatóságnak adatot szolgáltatni minden utazási szerződéssel összefüggésben a kibocsátott utazási utalványaik számáról és összesített értékéről.

Meghosszabbodik a vagyoni biztosíték igazolásának határideje is. A módosítás nyomán az utazási vállalkozók 2020-ban október 31. helyett november 15-ig igazolhatják a Kormányhivatalnak, hogy rendelkeznek az előírt mértékű vagyoni biztosítékkal.

Változnak a vagyoni biztosék mértékére vonatkozó szabályok

A módosítás érinti a vagyoni biztosíték mértékének meghatározására vonatkozó szabályokat is, ugyanakkor rögzíti, hogy a vagyoni biztosíték mértéke nem lehet kevesebb a rendelet által meghatározott minimum összegeknél.

A módosítás értelmében az irodáknak a Rendeletben írt feltételek esetén a következő évre a 2019. évi forgalom 50 százalékát kell alapul venni a vagyoni biztosíték meghatározásakor.

A vagyoni biztosítéknak minden időszakban fedezetet kell nyújtania a Rendelet 10. § (1) bekezdésében meghatározott költségekre, előlegekre, illetve díjakra. A módosítás rögzíti azt is, hogy az utazási utalványoknak az utazási vállalkozók által vezetett nyilvántartás szerinti értékét e költségek, előlegek, illetve díjak, valamint az utazók által utazási csomagok, utazási szolgáltatásegyüttesek igénybevételére befizetett előlegek és részvételi díjak összegénél számításba kell venni.

Adatszolgáltatási kötelezettség

A módosítás alapján az utazási vállalkozó az utazási utalványokról szóló nyilvántartásban szereplő összegnek, a nyilvántartott előlegek és részvételi díjak összegének 2021. március 31., 2021. április 30. és 2021. május 31. napján aktuális állásáról köteles a határnapokat követő 3 munkanapon belül a kereskedelmi hatóság felé – annak külön felhívása nélkül – adatot szolgáltatni.

A jogszabály módosítása olyan konstrukciót fogalmazott meg, amely az aktuális és várható helyzetre figyelemmel határozza meg az érintett piaci szereplők és a biztosítótársaságok kötelezettségeit. Azon kisebb utazási irodák számára, akik a minimum vagyoni biztosíték megfizetésére kötelesek, a Széchenyi Turisztikai Kártya jelenthet megoldást a likviditási nehézségek enyhítésére.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség