Megjelent a turizmus törvény módosítása

Két lényeges változást tartalmaz a törvény: bevezeti a kötelező, általános szálláshelyminősítés fogalmát, valamint kiterjeszti az NTAK-ba történő adatszolgáltatási kötelezettséget a vendéglátásra, és a turisztikai attrakciókra.

Megjelent a 2021. évi XCVIII. törvény az egyes törvényeknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról.

Lényeges változás, hogy szeptembertől bekerül a kereskedelmi törvénybe a szálláshely-minősítés fogalma, és a minősítés szabályai, részletei. Szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes lesz, ezt követően azonban igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A minősítést csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek. A besorolás célja, hogy mindenhol megbízható minőséget kapjanak a vendégek, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely. Előre láthatólag az egységes szálláshelyminősítési rendszer bevezetése 2022 januárjától fokozatosan kezdődik meg valamennyi magyarországi szálláshelyen.

A szálláshelyekhez hasonlóan a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is adatszolgáltatásra lesznek kötelesek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. A regisztrációt 2021. november 1. napjával kötelesek megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítása 2022. július 1-től lesz kötelező.

A megjelent módosítás lehetőséget biztosít a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére is, amely kedvezőbb helyzetbe hozhatja többek között a világörökségi rangú turisztikai desztinációkat is.