Megjelent a duális képzéssel a munka világában legújabb szakmai kiadványa

2020. január 1-jén hatályba lépett a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény, majd 2020. február 7-én a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Kormányrendelet. E két jogszabály teljesen új keretbe foglalta a duális szakképzést, a változás célja pedig az volt, hogy fokozatosan keresletvezérelt, a módszereiben is a végeredményre koncentráló, a munkaerőpiachoz rugalmasan alkalmazkodó szakképzési rendszer jöjjön létre, illetve minőségi képzés valósuljon meg.

E folyamat komoly változást jelent a szakképzésben részt vevő szereplők számára, és erőteljes elköteleződést vár el a duális képzésben partner vállalkozásoktól.

Ennek eredményeképpen a szakképzési munkaszerződéssel foglalkozatott és a duális képzési idő alatt megismert, jó teljesítményt nyújtott tanulók megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező munkaerő-utánpótlásként állnak az időt, energiát, adott esetben forrást sem sajnáló és befektető vállalkozások rendelkezésére.

Kiadványunk célja, hogy ezen vállalkozásokat segítve minden részletére kitérve bemutassuk az új szakképzési rendszert, átfogó képet adva az új keretekről, fogalmakról, a gyakorlati képzés helyébe lépő szakirányú oktatásról, az együttműködések formáiról és a finanszírozás változásairól. Nem feledkezünk meg a kifutó rendszerben még évekig működő tanulószerződésekről sem, hiszen bár a rendszer megújul, a szakképzésben szerepet vállaló szervezetek azonban többnyire már évek óta partnerek a képzésben.

Ugyancsak kitekintünk a felsőoktatásban folyó duális képzés szabályozására.

A kiadvány anyagát digitális verzióban a www.tanuloszerzodes.hu oldalon is elérhető. 

A webes kiadvány elérhetősége:

https://tanuloszerzodes.hu/dualis-kepzessel-a-munka-vilagaban/

Néhány fontos tudnivaló az új formátummal kapcsolatban:

  •     Az anyagot a felületen olvasható verzió mellett lehetőség van letölteni ePub formátumban, Kindle-re vagy más e-book olvasóra.
  •     A felületen lapozható anyag a honlappal együtt reszponzív, az ePub formátum azonban azt is jelenti, hogy adott eszközre minden esetben újratördeli az egészet. A betűméret a használt eszköz megjelenítéséhez illeszkedve változtatható.
  •     Nincsenek oldalszámok, az ePuboknál szokásos százalékos forma mutatja, hogy hol jár az olvasó.
  •     A tartalomjegyzéke aktív, minden fejezetre és alfejezetre rá lehet kattintani. Nemcsak elöl, hanem a felül a jobb sarokban is lehet a tartalomjegyzékre kattintani, így bárhol a dokumentumban ide-oda ugrálhatunk.
  •     Kereshető az egész anyag kifejezések/szavak szerint (ez is a jobb felső sarok menüpontjai között található), és a kereső alatt kiadja a találati listát (előfordulási hely szerint), amire rákattintva odanavigál. A többi találathoz is vissza lehet térni később
  •     Az oldal többszöri felkeresésekor, azaz az olvasóhoz való visszatéréskor az felajánlja az előző állapotot – vagyis egyfajta könyvjelzőként működik.

 

Ugyancsak elérhető a honlapon a képzési program elkészítéséhez összeállított útmutató a Letöltések menüpontban:

https://tanuloszerzodes.hu/wp-content/uploads/2020/10/utmutato_kepzesi_program_web2.pdf

 

Itt tudják közvetlenül letölteni a kiadványt (PDF):