Meghosszabbított bértámogatás, szigorúbb büntetés a vendéglátásban

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és helyben fogyasztásra is értékesítenek. További változás, hogy a korlátozások meghosszabbításával továbbra is bértámogatásban részesülnek a jogosultak.

A Magyar Közlöny 2021. évi 15. számban megjelent A Kormány 28/2021. (I. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet és más kormányrendeletek veszélyhelyzeti módosításáról, amelyekkel több fontos változás lét életbe.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak. Ha valaki helyben fogyasztásra kinyitná az üzletét és erről a rendőrség tudomást szerez, az üzletet 6 hónapra ideiglenesen bezáratja. Ha az üzemeltető ennek ellenére újra kinyit, egy évre záratják be. Ráadásul mindkét esetben ugyanarra az időtartamra a teljes vendéglátói tevékenységtől el is tiltják, más cégei sem foglalkozhatnak vendéglátással fél vagy egy évig.

További szigorítás az is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátói tevékenységet. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megteszi, és a rendőrség erről értesül, akkor az üzemeltetőt 1 millió forinttól 5 millió forintig terjedő bírságra büntethetik.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosította a kabinet, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak.

Szerző: CSMKIK
2021.02.01.