Koronavírus: Egy héttel meghosszabbítják a korlátozásokat

Egy héttel meghosszabbítják a korlátozásokat, így hétfőtől egy hétig biztosan maradnak a bezárások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. További szigorítások viszont egyelőre nem lesznek. A jenlegi járványügyi helyzetben azonban még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődhet el a fokozatos nyitás.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az Operatív Törzs készíti el az újraindítási tervet a Nemzeti Konzultáció alapján. A nyitás lépéseit a beoltottak számához kötik – emelte ki. Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik az újranyitás. Arra ugyanis csak akkor lesz lehetőség, ha minden 65 év feletti regisztráltat beoltanak, a tervek szerint ezt a számot akkor érik el, amikor 2,5 millió fő fölött lesz az átoltottság.

A miniszterelnök elmondta, hogy folyamatosan egyeztet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, jelenleg a kis- és középvállalkozások nehéz helyzetben vannak, a szolgáltatóiparban a legrosszabb a helyzet. Ezért igyekeznek bértámogatást, gyorskölcsönt adni, a vállalkozásoktól egyelőre kitartást kér. Kiemelte, hogy ha újra tudják indítani a gazdaságot, akkor erős és bőséges lesz a következő gazdasági év.

Közölte azt is, hogy az oltások számának növekedése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten 4-5-ször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek.