Maradnak az ingyenes barangolás előnyei

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy politikai megállapodás született az Európai Parlament és az uniós tagállamok között az új barangolási rendeletről. Az új rendelet amellett, hogy 2032-ig meghosszabbítja a jelenlegi rendszert – amelyben az EU-n belüli utazások során a telefonhívások és az adatforgalom után nem számíthatók fel többletdíjak –, új előnyöket is biztosít.

A polgárok az EU-n belüli utazásaik során többletköltségek nélkül telefonálhatnak, küldhetnek SMS-eket és vehetnek igénybe mobil adatforgalmi szolgáltatásokat, mindezt ráadásul a belföldi szolgáltatásokéval megegyező minőségben. Ezenkívül könnyebben hozzáférhetnek majd a segélyhívó szolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy Európán belül éppen hol tartózkodnak, és joguk lesz egyértelmű tájékoztatást kapni arról, ha valamely szolgáltatás használata szándékolatlan barangolás miatti többletdíjakkal járna. A rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így fogalmazott: „2017-ben megszüntettük a barangolási díjakat. A mai napon pedig gondoskodtunk arról, hogy ennek előnyeit további 10 évig élvezhessük, és így az EU-n belüli utazásaink során többletköltségek nélkül tarthassuk a kapcsolatot másokkal, telefonálhassunk, SMS-ezhessünk és böngészhessünk az interneten. Az új rendelettel ráadásul a barangolás minőségét is javítjuk.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „Nyaralás Görögországban, Ausztriában vagy Bulgáriában. Ügyfeleknél vagy beszállítóknál tett látogatások Olaszországban vagy Észtországban… Külföldre utazni anélkül, hogy a telefonszámlák miatt kellene aggódnunk – ez az uniós egységes piac egyik kézzelfogható előnye minden európai polgár számára. Ma nemcsak arról gondoskodunk, hogy ez az előny továbbra is fennmaradjon, hanem tovább is fejlesztjük: jobb minőség, jobb szolgáltatások, még nagyobb átláthatóság.”

Az új barangolási rendelet

A barangolásról szóló új rendeletre vonatkozó, 2021. februári bizottsági javaslat nyomán elfogadott új szabályok 2032-ig hosszabbítják meg a belföldi díjszabás szerinti barangolás lehetőségét az utazók számára, emellett pedig további előnyöket és kiegészítő védelmet biztosítanak a fogyasztóknak:

Színvonalasabb szolgáltatás a fogyasztók számára

A fogyasztók a külföldi barangolás során ugyanolyan minőségű szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint belföldön. A belföldön 5G-szolgáltatásokhoz szokott fogyasztók ezentúl a barangolás során is élvezhetik majd az 5G nyújtotta előnyöket, ha a szolgáltatások rendelkezésre állnak. Ha bizonyos tényezők befolyásolhatják a barangolás minőségét, a szolgáltatóknak haladéktalanul tájékoztatniuk kell erről ügyfeleiket.

A váratlanul magas díjak elkerülése

A külföldi utazások során előfordulhat, hogy valakinek fel kell hívnia egy ügyfélszolgálati telefonszámot, segélyszolgálatot vagy biztosítótársaságot. Míg belföldről ezek a számok általában ingyenesen vagy kedvezményesen hívhatók, addig a fogyasztók gyakran többletköltségekkel és számlasokkal szembesülnek, ha külföldről próbálják elérni ezeket a szolgáltatásokat. A szolgáltatóknak mostantól megfelelően tájékoztatniuk kell ügyfeleiket az ilyen külföldi többletdíjakról, hogy a fogyasztók megalapozott döntést hozhassanak e szolgáltatások igénybevételéről.

Az utazók meglepően magas számlákkal szembesülhetnek, amikor – például repülőgépen vagy hajón utazva – telefonjuk nem földfelszíni hálózatokhoz csatlakozik. Az új rendelet jobb tájékoztatást garantál, továbbá előírja az ilyen szolgáltatások automatikus megszakítását, ha a számla eléri az 50 EUR-t vagy egy előre meghatározott összeget. A szolgáltatók további szolgáltatásokat is felkínálhatnak, például a repülőgépeken és a hajókon igénybe vehető barangolástól való elzárkózás lehetőségét.

Jobb tájékozottság és hatékonyabb hozzáférés a segélyhívási célú kommunikációhoz

A segélyhívó szolgáltatások alapvető fontosságúak az életmentés szempontjából. Az új rendelet biztosítja, hogy a polgárok ingyenesen és könnyebben hozzáférjenek a hívó helyére vonatkozó információval kiegészülő segélyhívási célú kommunikációhoz. A szolgáltatók gondoskodnak majd arról, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak a segélyhívó szolgáltatások 112-es, egységes európai segélyhívó számon keresztül biztosított elérhetőségéről, valamint az olyan alternatív hozzáférési módokról, mint például a valós idejű szöveges kommunikáció vagy egyéb elérhető telefonos alkalmazások a fogyatékossággal élő személyek számára. 2023 júniusáig bevezetésre kerül, hogy a szolgáltatóknak szöveges üzenet útján automatikusan tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a segélyhívó szolgáltatásokhoz való hozzáférés konkrét lehetőségeiről.

A fenntarthatóság biztosítása a szolgáltatók számára: alacsonyabb nagykereskedelmi árplafonok

Az új rendelet alacsonyabb nagykereskedelmi barangolási díjakat irányoz elő. A mobilszolgáltatók ezeket a díjakat akkor számítják fel egymásnak, ha hozzáférést biztosítanak saját hálózatukhoz, hogy a látogató mobilszolgáltatók és ügyfeleik barangolási szolgáltatásokat vehessenek igénybe külföldön.

A nagykereskedelmi árplafonok szintje úgy kerül megállapításra, hogy biztosított legyen a szolgáltatók számára a fogyasztóknak belföldi díjakon nyújtott barangolási szolgáltatások költségeinek fenntartása és megtérülése.

Az adatszolgáltatások tekintetében az új rendelet a következő nagykereskedelmi árplafonokat határozza meg:

2022-ben 2 EUR/GB, 2023-ban 1,8 EUR/GB, 2024-ben 1,55 EUR/GB, 2025-ben 1,3 EUR/GB, 2026-ban 1,1 EUR/GB, 2027-től pedig 1 EUR/GB.

Hanghívások esetében: 2022–2024-ben 0,022 EUR/perc, 2025-től pedig 0,019 EUR/perc.

SMS-ek esetében: 2022–2024-ben 0,004 EUR/SMS, 2025-től pedig 0,003 EUR/SMS.

Az alacsonyabb nagykereskedelmi díjak előnyösek a fogyasztók számára, mivel várhatóan biztosítani fogják, hogy minden szolgáltató versenyképes barangolási előfizetéseket kínálhasson a belföldi díjas barangolás elvének megfelelően.

Következő lépések

A szabályok 2022. július 1-jén lépnek hatályba, kellő időben ahhoz, hogy a polgárok megszakítás nélkül élvezhessék a belföldi díjszabás szerinti barangolás előnyeit.

A Bizottságnak ezenkívül értékelnie kell az EU-n belüli kommunikációra (a belföldről egy másik tagállamba indított hívásokra és küldött SMS-ekre) vonatkozó intézkedéseket, és ellenőriznie kell, hogy a fogyasztók védelme érdekében folyamatosan szükség van-e az árplafonok csökkentésére, és ha igen, milyen mértékben.

Háttér-információk

Az EU-n belüli ingyenes barangolás bevezetésére 2017-ben került sor. Az európaiak azóta külföldön való tartózkodásuk ideje alatt egyre többet telefonálnak, küldenek szöveges üzeneteket, illetve böngésznek az interneten. Azonban még van mit javítani. A legutóbbi, 2021. februári Eurobarométer felmérés szerint az emberek 33%-a nyilatkozott úgy, hogy külföldi utazásai során a mobilinternet sebessége alacsonyabb volt, mint belföldön, 28%-uk pedig úgy tapasztalta, hogy a hálózati szabvány alacsonyabb volt, mint otthon (pl. 4G helyett 3G). Ezenkívül a Közös Kutatóközpont által készített tanulmány azt is megállapította, hogy a fogyasztók 25%-a legalább egyszer a belföldihez képest rosszabb minőségű barangolási szolgáltatást kapott még akkor is, ha a hálózati feltételek egyébként lehetővé tették volna a jobb minőséget.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. december 9.